„Když lidé umírají – a hlavně za takto tragických okolností -, je to vždycky problém. Ať už pro naši zemi či pro příbuzné mrtvých. V tomto případě se ale jednalo o souběh několika nešťastných událostí,“ citovala Vladimira Putina agentura Interfax.

Šéf Kremlu zároveň upozornil, že současný incident nelze za žádných okolností srovnávat se sestřelením ruského letadla tureckou armádou v roce 2015, na které Rusko zareagovalo částečnou blokádou vzájemných styků. „Tyto dvě situace jsou diametrálně odlišné. Turecko totiž sestřelilo náš letoun záměrně,“ dodal Putin.

Ruský letoun Iljušin Il-20
Izrael viní ze sestřelení ruského letounu Sýrii. Litujeme smrti posádky, vzkázal

Zatímco mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov i jeho šéf Sergej Šojgu varovali před ruskou odvetou, Putin byl ve svých vyjádřeních smířlivější. „Samozřejmě to musíme ještě probrat, ale naše reakce bude zaměřena zejména na zvýšení bezpečnosti našich vojáků v Sýrii,“ uzavřel.

Letoun sestřelila syrská protivzdušná obrana

Průzkumný letoun Iljušin Il-20, na jehož palubě se nacházelo patnáct lidí, sestřelila nad Středozemním mořem syrská protivzdušná obrana. Podle ruského ministerstva obrany se ale za strojem kryly izraelské stíhačky, které ostřelovaly cíle v Sýrii. Moskva proto z incidentu obvinila Izrael.

Na palubě ruského letounu bylo podle úřadů 15 členů posádky. Ruské lodě a potápěči už vyzdvihli z moře trosky sestřeleného letounu i části těl, oznámilo ministerstvo obrany s tím, že stroj dopadl asi 27 kilometrů západně od syrského pobřeží. Izraelská armáda následně uvedla, že lituje smrti ruských vojáků, ale vinu připisuje Sýrii.

Putin a Erdogan
Syrští rebelové: Dohoda Putina s Erdoganem pohřbí Asadovy sny o dobytí Sýrie