V loňském roce se organizace podle agentury Reuters zabývala 146 stížnostmi na chování svých zaměstnanců. Se sexuálním obtěžováním nebo sexuálně motivovanými útoky přímo souviselo nejméně 24 z nich.

Jejich počet vzrůstá, a to i proto, že některé z nich byly nahlášeny pouze jednotlivým terénním týmům a pařížské ústředí o nich zatím nebylo informováno.

Ilustrační foto
Lékaři bez hranic přestávají přijímat peníze od EU

V zprávě organizace podle Reuters zcela chybí podrobnosti o tom, kde a kdy došlo k jednotlivým případům sexuálního obtěžování, ani kteří ze zaměstnanců se ho měli dopustit.

O incidentech informovala organizace v okamžiku, kdy britská charita Oxfam čelí obvinění tamního tisku, že kryla své zaměstnance, kteří se po ničivém zemětřesení na Haiti z prostředků na humanitární pomoc kupovali služby nezletilých prostitutek.

S přibližně čtyřiceti tisíci pracovníky jsou Lékaři bez hranic (MSF) jednou z největších humanitárních organizací světa. Hlavním předmětem její činnosti je poskytování lékařské péče v oblastech zasažených válečným konfliktem. V roce 1999 obdržela organizace Nobelovu cenu za mír.

Oxfam. Ilustrační snímek
Platili si pracovníci charity nezletilé prostitutky? Británií cloumá skandál