„Ve vaší zemi budeme provádět mnoho dalších operací a to až do vaší konečné hodiny. Usmažíme vás v plamenech válek, které jste rozpoutali v Iráku, Jemenu, Libyi, Sýrii a Afghánistánu. Brzy uvidíte sami,“ uvedl takzvaný Islámský stát na jedné ze svých stránek.

Donalda Trumpa označila teroristická organizace za „psa“. „To, že váš pes uznal jako Jeruzalém jako hlavní město Izraele, znamená, že my uznáme jako vaše hlavní město bomby,“ pokračuje Islámský stát. Svou výhružku doplnil obrázky newyorského Times Square a výbušnin.  

Benjamin Netanjahu a Federica Mogheriniová
Uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele přináší mír, tvrdí Netanjahu

Poté, co americký prezident minulý týden oznámil, že Spojené státy přestěhují svou izraelskou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma, vypukly na palestinských územích rozsáhlé protesty a nepokoje. Rozhodnutí Američanů však budí vášně i v jiných zemích.

Jak Izrael, tak Palestinci přitom označují Jeruzalém za své hlavní město. Všechna předchozí mírová jednání mezi oběma znepřátelenými stranami proto ztroskotala na debatách, zda a jak si nad ním rozdělit svrchovanost a kdo má mít ve správě svatá místa, uctívaná jak křesťany, tak muslimy.

Protesty proti Donaldu Trumpovi
Ambasádu do Jeruzaléma nepřesuneme za rok ani za dva, říká Tillerson