"Jemenský lid neustoupí před žádnou hrozbou. Jemenci jsou v procesu samourčení, nepotřebují žádné zahraniční poručnictví," citovala oficiální jemenská agentura Saba mluvčího vzbouřeneckých Húsíů. Volání na poplach některých jemenských představitelů ohledně odchodu diplomatických misí ze země podle něj vyjadřuje paniku lidí, kteří nesázejí na lid, ale na zahraničí.

Jemen je zjevně na pokraji ozbrojeného konfliktu, který vyvolali šíité, když obsadili loni v září metropoli Saná a nyní mají v rukou také centrální úřady. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun ve čtvrtek řekl, že se Jemen "rozpadá před očima" a hrozí mu občanská válka. V pátek a v sobotu se konala v několika městech shromáždění, jejichž účastníci odsuzovali převzetí moci šíity.

Arabské státy v Perském zálivu v sobotu vyzvaly OSN k přijetí rezoluce schvalující sankce i použití síly s cílem vyřešit krizi v Jemenu. RB OSN by dnes měla schválit rezoluci, která vyzve šíitské rebely k opuštění obsazených institucí, k propuštění zadržovaných členů řádné vlády a k vyjednávání, uvedla agentura AFP s odvoláním na na nejmenované diplomaty.