Nejmladšímu youtuberovi, který nabádal k podvádění, je teprve 12 let. Na síti má na 200 tisíc fanoušků. Jeho rodiče se o situaci dozvěděli až z reportáže BBC.

Video: Promo youtuberů

Zdroj: Youtube

Firmu promovali youtubeři zabývající se celým spektrem témat – od módy, přes randění až po hraní počítačových her.  "Neobtěžujte se psaním seminárek, tito lidé to udělají za vás," hlásá video bloger s přezdívkou Alpay B, který má 44 tisíc fanoušků.

„Je absolutně odporné, že tento tip organizace zneužívá zranitelné mladé lidi, aby promovali něco, co je neetické,“ uvedla prezidentka britské národní unie studentů Shakira Martin.

Výroba bakalářských a diplomových prací na zakázku
Podvádění při psaní diplomek přibývá, univerzity jsou na něj krátké

Podle výzkumu společnosti Google mají youtubeři na mladé lidi mnohem větší vliv než celebrity.

K podvádění nabádala například internetová hvězda Adam Saleh, který má čtyři miliony fanoušků, či hráč počítačových her s přezdívkou JMX, kterého sleduje dva a půl milionu lidí. Po zveřejnění reportáže BBC oba svá videa s odkazem na EduBirdie smazali.

Skandál odhalili reportéři BBC. Týká se více než 1400 videí, které dohromady měly přes 700 milionů shlédnutí. Videa přímo odkazovaly na kontakty EduBirdie. Firma sídlí na Ukrajině, vlastní ji společnost Boosta. Cílí na studenty po celém světě.


Youtuber, který má přes deset tisíc fanoušků, mohl za každý příspěvek od firmy dostat několik stovek dolarů. 

"Dostával jsem za každý příspěvek od EduBirdie 250 dolarů (5250 korun). Pokud mě chcete obviňovat, věřte, že na Youtube existují i horší věci," ospravedlňoval se youtuber DrewlsSharing, kterého sleduje přes 130 tisíc lidí.

Kanál YouTube je sice plný reklam, všechny jsou ale označené jako placený příspěvek. Místo toho, aby youtuber odkázal, že se jedná o reklamu, firmu vychvaluje s tím, že mu za peníze usnadní studium.

Někteří youtubeři dokonce prohlašují, že studenti tak ušetří čas na hraní počítačových her nebo užívání drog.

Britského ministra pro vědu a vzdělání Sam Gyimah videa šokovaly. „Jde o špatnou věc, protože tím ve velkém měřítku legitimizují podvádění jako něco normálního,“ uvedl. Podle něj morální zodpovědnost nese sever YouTube.

V šesté třídě mu kamarádi ukázali hru, která se jmenuje Minecraft  a s touhle hrou začínal točit herní videa, která točí i dnes.
Hvězda internetu Filip Portales říká: Žiju si svůj sen

Dodal, že firma svým vtíravým marketingem prezentuje podvádění jako životní styl a že "youtubeři zneužívají svůj vliv sociálních influencerů“ (ti, kteří se snaží ovlivnit názor ostatních, pozn. red.).

„Komerčně to dělají neuvěřitelně dobře, jde však o to, že nabádají k podvádění. Myslím, že YouTube by to mělo zastavit,“ dodal ministr.

Asi 30 youtuberů je z Británie a z Irska. Jsou mezi nimi i studenti nejlepších britských univerzit.

Jirka Král je vpředu i v oblasti marketingu
Český Youtube v novém. Je z něj bulvár, říká Jirka Král

Britský youtuber Alpay B na dotaz BBC uvedl, že „jestli student chce podvádět, je to čistě jeho volba. Nemůžete obviňovat EduBirdie ani tvůrce, každý má svůj vlastní rozum. Kdyby byla tato firma opravdu tak špatná, vláda by ji přece zakázala,“ prohlásil.

Firma slibuje jedničku s hvězdičkou


Reportéři BBC si u firmy zkusmo objednali dvě školní práce. Jedna z nich byla seminárka z anglické literatury, druhá byla britská obdoba bakalářské práce.

Novináři je pak dali ohodnotit učitelům. Obě sice prošly, ale s průměrným, respektive s podprůměrným ohodnocením. Firma však slibuje známku A+ (jednička s hvězdičkou) přičemž prohlašuje, že se nejedná o plagiátorství. 

„Nejsme zodpovědní za to, co sociální influenceři na svých kanálech prohlašují,“ uvedla společnost na dotaz BBC.

Petr Jelínek, alias youtuber Pstruh103 z JIhlavy před Krajským soudem v Brně.
Youtuber Petr Jelínek podal dovolání k Nevyššímu soudu
Zdroj: Youtube