V referendu roku 2014 Skotové vyhlášení nezávislosti na Velké Británii odmítli. S rostoucími obavami z brexitu bez uzavření dohody s Evropskou unií (EU) však sílí i hlasy volající po opětovném hlasování. Průzkum agentury Deltapool ukázal, že v případě realizace brexitu by skotskou nezávislost podpořilo zhruba 47 procent voličů, proti by bylo o čtyři procenta voličů méně a deset procent Skotů není rozhodnuto.

Pomocník v obchodě ve skotském Aberdeenshire. Ilustrační foto.
Kdo u nás bude pracovat? lekají se Britové. Po brexitu hrozí úbytek zaměstnanců

„Skotsko nemá na nové referendum o nezávislosti nárok dalších 20 let,“ prohlásil podle deníku Independent v reakci na spekulace poslanec Jacob Rees-Mogg. Nesouhlasí ani s převedením kontroly nad imigrační a obchodní politikou Skotska do rukou skotské vlády, jak požaduje její předsedkyně Nicola Sturgeonová. Podle ní je takový krok v zájmu prosperity země, protože veřejné služby budou čelit nedostatku zaměstnanců ze zemí EU a překážkám v obchodní sféře.

„Výsledky ankety ukazují, že budoucnost Velké Británie je v ohrožení. Katastrofické výsledky jednání konzervativců a Theresy Mayové ohledně brexitu ohrožují všechny historické vazby, které naše země spojují,“ uvedla skotská europoslankyně Catherine Stihlerová. Odchod z EU by podle ní byl pro skotskou ekonomiku katastrofou a nic jako dobrá varianta brexitu neexistuje.

Bez brexitu není důvod 

Když si v roce 2016 britští občané odchod z EU odhlasovali, představovali právě Skotové společně se Severním Irskem nejsilnější opozici. Pro setrvání v unii tehdy hlasovalo 62 procent skotských voličů. Anketa, které se v srpnu letošního roku zúčastnilo 1022 obyvatel Skotska oprávněných volit, přitom dokazuje, že pokud by k brexitu nakonec nedošlo, občané o odtržení usilovat nebudou. Za takových okolností by se situace obrátila a zatímco pro samostatnost by bylo jen 43 procent voličů, proti by hlasovalo o čtyři procenta obyvatel více.

Britská vláda však podle agentury Reuters debaty o skotské nezávislosti odmítá. Situaci považuje za vyřešenou výsledkem referenda z roku 2014, kterého se zúčastnilo téměř 85 procent oprávněných voličů a více než 55 procent z nich se vyslovilo proti odtržení od Británie.

Britská premiérka Theresa Mayová.
Brexit bez dohody? Nebude to konec světa, říká premiérka Mayová