Z měření v 11 sledovaných slovenských městech vyšla nejvyšší spotřeba drog v přepočtu na obyvatele v Bratislavě. Zatímco na největším sídlišti v Petržalce na pravém břehu Dunaje naměřili vědci ve splašcích vyšší koncentraci pervitinu, v jiné části slovenské metropole to byl zase kokain. O víkendu stouplo zjištěné množství extáze, což prý potvrzuje skutečnost, že jde o „víkendovou" drogu užívanou například na diskotékách a zábavách. Z hlediska spotřeby pervitinu se na Bratislavu podle analýzy dotahuje lázeňské město Piešťany, u marihuany zase Banská Bystrica na středním Slovensku.

„Tato měření mohou být přínosem pro drogovou prevenci. Zatímco dosud se preference uživatelů drog zjišťovala prostřednictvím anonymních dotazníků, nyní dokážeme získat objektivnější informace o spotřebě drog v daném městě a dokážeme případně odhalit novou drogu nabízenou konzumentům," uvedl Tomáš Mackuľak, člen týmu Fakulty chemické a potravinářské technologie Slovenské technické univerzity, která se analýzou odpadních vod zabývá.

Přes trávicí soustavu do odpadních vod

Univerzita v tiskové zprávě poznamenala, že vědci zkoumají přítomnost 30 různých drog a 60 typů léčiv v splašcích. Využívají přitom skutečnost, že část látek z drog a léčiv se přes trávicí soustavu člověka dostává do odpadních vod. Získaná data pak přepočítali na počet obyvatel připojených ke kanalizaci.

Z dřívějšího mezinárodního srovnání podle univerzity vyplývá, že v západní Evropě konzumenti drog upřednostňují například kokain, směrem na východ kontinentu stoupá obliba marihuany a pervitinu.