Finanční dary mají posloužit tomu, aby se žurnalista na volné noze dál mohl věnovat podezřením z největší korupční aféry v historii země nazvané Gorila.

„Po vypuknutí kauzy Gorila je plně vytěžován nejrůznějšími požadavky týkající se případu. Dlouhodobě to nevydrží, zanedlouho se bude muset živit jinou prací,“ informovala nevládní organizace Aliance Fair-play, která vyzvala k podpoře novináře kanadského původu.

Dary, dosud v celkové výši asi 5000 eur (zhruba 125.000 korun), dostal Nicholson od svých sympatizantů i bez veřejné výzvy. „Byl jsem překvapen, lidé posílají jedno nebo tři eura, ale i tisíc eur,“ citoval novináře portál sme.sk.

Média odmítala zveřejňovat články

Na obří korupci ve slovenské politice v letech 2005 a 2006 poukázaly dokumenty, které se koncem loňského roku objevily na internetu. Dosud nepotvrzené informace ze spisu, jehož autorství je připisováno slovenské tajné službě, se týkají údajného podplácení politiků i úředníků finanční skupinou Penta, která takový postup popírá. Nicholson se ke spisu s přepisy odposlechů dostal už před několika lety. Knihu o případu začal psát poté, co média jeho články kvůli obavám z možných žalob odmítla zveřejnit.

Novinář ale prozatím neuspěl ani se záměrem vydat knihu. Bratislavský soud na základě návrhu právníků spolumajitele Penty Jaroslava Haščáka předběžným opatřením vydání knihy zakázal. Právě Haščák podle spisu často chodil do odposlouchávaného bytu; finančník to ale popřel. Jeho iniciativa zastavit vydání knihy narazila na Slovensku na vlnu odporu; kritici soudního rozhodnutí hovoří o cenzuře a nepřiměřeném zásahu do svobody slova.

Tisíce lidí demonstrovaly

Penta od provalení aféry tvrdí, že informace ze spisu nejsou pravdivé. Po úniku spisu na internet se téma politické korupce dostalo do popředí kampaně před nadcházejícími parlamentními volbami a proti „gorilám v politice“ demonstrovaly v ulicích tisíce Slováků. Na protestech vystupoval jako řečník i Nicholson, po obnovení vyšetřování případu už vypovídal na policii.

Z darovaných peněz bude moci Nicholson použít na osobní potřebu 2000 eur (50.000 Kč) měsíčně. Na způsob naložení s dary převyšujícími tuto částku bude dohlížet Aliance Fair-play, která přislíbila pravidelné informování o průběhu sbírky. Není vyloučeno, že peníze by se mohly použít například k založení občanského sdružení zaměřeného na odhalování propojení politiků a finančníků.