Dav, který se shromáždil na bratislavském náměstí, provolával hesla namířená proti bývalému premiérovi Robertu Ficovi i šéfovi parlamentu a koaliční Slovenské národní strany Andreji Dankovi, který čelí obvinění z plagiátorství své rigorózní práce.

Konání demonstrace právě v předvečer takzvané sametové revoluce, jež před 29 lety vedla k pádu komunistického režimu v Československu, označili organizátoři za symbolické.

Kdysi na hradě, teď u soudu. Premiér Robert Fico navrhl (druhý zleva), prezident Ivan Gašparovič (vlevo) jmenoval. Igor Štefanov (první zprava) nahradil v dubnu 2009 Mariana Januška (druhý zprava). Dnes stojí oba jmenovaní před soudem
Slovenští exministři dostali vysoké tresty. Kvůli miliardovému tendru

„Od března se tu scházíme již podesáté. Téměř každý týden na povrch vyplouvají nové a nové kauzy. Místo nenávisti a konspirací voláme po slušnosti, pravdě a vyvození zodpovědnosti,“ prohlásili zástupci organizátorů Juraj Šeliga a Karolína Farská.

Na podiu se podvečer postupně vystřídali představitelé slovenského studentského hnutí ze sametové revoluce i tváře protikomunistického hnutí z roku 1989, mimo jiných sociolog Fedor Gál. Nechyběli ani herci, mezi nimi i Táňa Pauhofová.

Organizátory vyslýchala policie 

Páteční demonstraci svolala nevládní formace Za slušné Slovensko poté, co vyšlo najevo, že někteří zástupci iniciativy byli vyslýcháni vyšetřovatelem. A to kvůli anonymnímu oznámení, podle kterého mají chystat státní převrat, přičemž jsou podporováni americkým finančníkem Georgem Sorosem.

Když se o případ začala zajímat média, policie výslechy přerušila, přestože původně tvrdila, že každé oznámení musí prověřit.

Právě z iniciativy formace odstartovaly po únorové vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové mohutné mítinky, které jsou označovány za největší demonstrace od pádu komunismu. Bývalý slovenský premiér Robert Fico již dříve uvedl, že organizátoři akcí jsou napojeni na Sorose a vývoj v zemi po Kuciakově vraždě byl řízen ze zahraničí. To formace popřela a připomněla, že má zřízen transparentní účet.

Marián Kočner.
Došlo na Kuciakova slova. Podnikatele Kočnera obvinili z dalšího podvodu