O podrobnostech zásahu, největšího svého druhu za mnoho měsíců, informovala mluvčí Prezídia policejního sboru Slovenska Denisa Baloghová. „Dne 14. listopadu, 30 minut po půlnoci zadrželi státní policisté v žilinské čtvrti Budatín na tamním Námestí hrdinov dva za sebou jedoucí kamiony s tureckou státní poznávací značkou."

Muži zákona následně přizvali kolegy z finanční správy, načež byli řidiči vyzváni k odplombování přívěsů. „Po otevření bylo zajištěno 78 mužů, žen a dětí iracké, íránské a syrské národnosti,“ uvedla mluvčí pro agenturu TASR.

Ilustrační foto.
Řečtí policisté postřelili převaděče. Pašoval deset uprchlíků

Podle dosavadních informací byli uprchlíci naloženi v Rumunsku, jejich cesta pokračovala Maďarskem a přes Slovensko měla zamířit do Německa. Zda mělo být tranzitní zemí Česko či Polsko není zatím známo. 

K zadržení došlo poblíž Budatínského hradu v Žilině:

Zdroj: Youtube

Obvyklá cena za propašování do Německa se pohybuje kolem 500 eur na osobu, v přepočtu tedy zhruba 12 700 korun. To možná není tak zásadní suma, ovšem při vynásobení počtem zadržených uprchlíků se dostaneme na částku téměř milion korun.

Iráčtí uprchlíci v Brně. Ilustrační foto.
Bohunický místostarosta přirovnal uprchlíky ke slimákům. Chtěl vyvolat diskuzi

Slovenská policie každopádně všechny cizince promptně předvedla na oddělení cizinecké policie. „Vyšetřovatel Národní jednotky boje proti nelegální migraci už začal trestní stíhaní pro zločin prevaděčství – v případě tureckých řidičů,“ dodala mluvčí. K osudu migrantů se nevyjádřila, obvyklým v takovém případě je převoz do první země mimo EU; v tomto případě do Turecka.