Třiapadesátiletý Lajčák je šéfem slovenské diplomacie od jara 2012, tento post zastával i v letech 2009 a 2010 za první Ficovy vlády. Předtím působil mimo jiné jako mezinárodní zmocněnec pro Bosnu a Hercegovinu. V letošních parlamentních volbách byl zvolen do slovenské sněmovny na kandidátce strany Směr-sociální demokracie premiéra Fica.

"Jsem si vědom náročnosti tohoto souboje. Tentokrát je situace mimořádná o to více, že panuje přesvědčení, že když východoevropská skupina bude schopna nabídnout kvalitního kandidáta, tak bychom měli mít nárok na to, abychom tuto funkci obsadili," řekl novinářům Lajčák. Dodal, že o post generálního tajemníka OSN se bude ucházet z pozice ministra zahraničí Slovenska, které bude v druhé polovině letošního roku předsedat EU.

Lajčákova kandidatura na funkci generálního tajemníka OSN není překvapivá, v zemi se o ní hovořilo již delší dobu. Premiér Fico v kampani před březnovými volbami označil Lajčáka za žhavého kandidáta na šéfa OSN.

"Je to i potvrzením faktu, že Slovensko vychovalo celou generaci vynikajících diplomatů, kteří působí na různých úrovních. Nepochybně na vrcholu této pyramidy je ministr zahraničí Lajčák," řekl Fico k dnešní nominaci.

Spolu s Lajčákem se o post v čele světové organizace podle slovenských medií uchází desítka dalších osobností. Až sedm z nich pochází z východní Evropy, která svého zástupce v tomto úřadě dosud neměla.

Porazit by ho mohla žena

Podle slovenského listu Sme by Lajčák mohl vyhovovat všem stálým členům Rady bezpečnosti OSN, kteří mají právo veta. Za jeho další výhody označil skutečnost, že nepochází z některé ze světových velmocí, ale z východní Evropy. Naopak porazit by ho mohla žena, která dosud v čele OSN nestála.

"Je třeba přiznat, že se hledá nejen kandidát z východoevropského regionu, ale je protlačována i žena coby kandidát. Na prvním místě musí být kvalita, až potom se můžeme bavit o jiných kritériích," uvedl Fico.

Mezi čtyřmi dosavadními uchazečkami je i dosavadní šéfka UNESCO, Bulharka Irina Bokovová. Kromě ní jsou za favority pokládáni i bývalá novozélandská premiérka Helen Clarková a bývalý vysoký komisař OSN pro uprchlíky a portugalský expremiér António Guterres.

Podle Fica je Lajčák jediným kandidátem slovenské vlády na post šéfa OSN. V minulosti se na Slovensku spekulovalo o tom, že do klání o funkci generálního tajemníka organizace se ještě zapojí další zkušený slovenský diplomat a exministr zahraničí Ján Kubiš, který je v současnosti šéfem mise OSN v Iráku.