Bratislavské letiště muselo kvůli sněhu zrušit lety do Milána a Londýna, cestující se autobusem přemístili k odletu z Budapešti. V Bratislavě čety komunálních služeb odklízely sníh od zastávek veřejné dopravy a čistily chodníky před nemocnicemi a klinikami. V místech, kde tramvaje a autobusy musely zdolávat prudší stoupání, docházelo k zácpám a ke zdržením oproti jízdnímu řádu až o hodinu.

Podle slovenských meteorologů se Bratislava starostí se zimním počasí v nejbližších dnech nezbaví. Sníh se má změnit v déšť a silnice může pokrýt ledovka.

Kvůli hustému sněžení vyhlásil meteorologický ústav varování pro celou severozápadní část Slovenska od Bratislavy po Žilinu, kde napadlo až 25 centimetrů sněhu. Problémy s dopravou pociťovali silničáři v okolí Trenčína, Myjavy a na horských přechodech.

Na východě země platí výstraha kvůli dešti, během víkendu se v Banskobystrickém a Košickém kraji očekává úhrn srážek mezi 20 a 40 centimetry.

Horská služba varovala před lavinami

V horách na severu Slovenska foukal prudký vítr, který v nejvyšších polohách dosahoval až stokilometrové rychlosti. Horská služba varovala před lavinami, protože nová vrstva sněhu je nestabilní a uvolnit se může i při nepatrném zatížení. Zvlášť nebezpečné jsou severní svahy, kde se očekává vznik samovolných lavin. Větší laviny, které by mohly zasáhnout horská údolí, se ale podle odborníků nečekají.

Asi dvacet centimetrů nového sněhu nadělila zima i východním okresům Rakouska, ale vzhledem k slabšímu víkendovému provozu doprava vážněji narušena nebyla. „Zaplaťbůh, že není pondělí ráno," řekl agentuře APA mluvčí autoklubu ÖAMTC. Vídeňské letiště Schwechat hlásí zpožděný provoz, asi 16 letů muselo být zrušeno. Na další příděl sněhu ohlášený na neděli jsou prý letištní služby připraveny.

Ve Vídni měly dnes problémy některé autobusové a tramvajové spoje, na čas jelo jen metro. Dopravní nehody zaznamenala policie v Dolních Rakousích, od páteční půlnoci tam podle agentury APA došlo k 24 kolizím, které si vyžádaly dva mrtvé a 30 zraněných. Na vídeňském vnějším silničním okruhu delší dobu brzdil dopravu v obou směrech zablokovaný kamion. V Burgenlandu na východě Rakouska jsou všechny silnice sjízdné, byť některé s obtížemi.