„Musíme dát lidem na výběr, jakou změnu si vyberou – zda budou chtít změnu chaosu, nestability, nebo si vyberou zodpovědnou změnu, kterou nabízíme my, sociální demokraté,“ prohlásil na víkendovém předvolebním sjezdu Směru Pellegrini. Přestože i po něm zůstává předsedou strany Směr Fico, sněmování strany vedl Pellegrini. Byť hlavně z toho důvodu, že hned v úvodu sněmu odvezli Fica do nemocnice kvůli extrémně zvýšenému krevnímu tlaku.

Robert Fico
Slovenský expremiér Fico tvrdí, že byl obviněn za vyslovení názoru

Na Pellegriniho Směr vsadil i ve včera zveřejněném předvolebním šotu, v němž premiér varuje před rozdělením Slovenska a chlubí se extrémně nízkou nezaměstnaností či snahou zlepšit stav zdravotnictví. A tvrdí, že Směr nabízí Slovensku stabilitu v nejistých časech.

Pellegrini také opět zopakoval, že po volbách nebude vládnout s podporou extrémní pravice Lidové strany Naše Slovensko. Současně ale ve volebním šotu strašil Slováky další migrační vlnou, před kterou chce Směr Slovensko uhájit.

Trestně stíhaný Fico 

Exprezident Andrej Kiska, lídr strany Pro lidi, která vychází v průzkumech jako hlavní soupeř Směru, v televizním duelu s Pellegrinim uvedl, že mu sice věří, že on by s ultrapravicí nespolupracoval. Problémem ale podle Kisky je, že Směr stále neřídí premiér, ale jeho předchůdce Fico, který se vůči extremistům nevymezil.

Slovenský expremiér Robert Fico.
Slovenská policie obvinila expremiéra Fica za jeho výroky

Ficovu pozici ale oslabuje trestní stíhání za „hanobení rasy“, které vůči němu zahájila slovenská policie. A to za podporu protiromských rasistických výroků dnes už bývalého poslance extremistů a za rasismus odsouzeného Milana Mazureka. Fico prohlásil, že Mazurek řekl o Romech jen pravdu.