Pellegrini podle slovenského tisku přijel do Washingtonu jednat zejména o obchodu a obraně. "Slovensko plní sliby, modernizuje armádu, nakupuje americké zbraně," řekl premiér v Bílém domě. Prezident USA je podle něj "skutečným vůdcem", který jasně vyzývá k většímu úsilí při financování obrany. Trump ocenil, že Slovensko je velmi blízko prahu dvou procent. Ukazuje se, že Bratislava chápe, jak je to důležité. "Očekáváme, že mnozí další se přidají," poznamenal Trump.

Česko chce chce ve výdajích na armádu dospět ke dvěma procentům HDP roku 2024.

Předseda slovenské vlády blahopřál Trumpovi k dynamickému rozvoji americké ekonomiky, zejména k vytváření nových pracovních příležitostí a snižování nezaměstnanosti. "Když se daří USA, daří se i Slovensku," řekl Pellegrini. Slovensko podle něj prožívá robustní hospodářský růst, jeden z nejvyšších v Evropské unii a eurozóně.

Americký prezident Donald Trump
Trump mluvil s Putinem o odzbrojení, KLDR, Ukrajině a Venezuele

Podle Trumpa na Slovensku žijí "úžasní lidé," vztahy mezi Washingtonem a Bratislavou nikdy nebyly lepší. Poukázal na popularitu Pellegriniho na Slovensku a upozornil, že i on sám má v USA v tomto směru "velmi dobré výsledky".

Návštěva na Slovensku?

Novináři se amerického prezidenta dotazovali, zda lze očekávat jeho návštěvu na Slovensku. Spekulují o tom některá slovenská média, podle nichž by americký prezident mohl přijet letos v srpnu na oslavy 75. výročí Slovenského národního povstání. Šéf Bílého domu se ale přímé odpovědi vyhnul.

William Barr
Barr dostal ultimátum, do pondělí má předat Muellerovu zprávu

Pellegrini je prvním slovenským premiérem po více než pěti letech, který dostal pozvánku na bilaterální schůzku v Bílém domě. Naposledy se tako setkal s Trumpovým předchůdcem Barackem Obamou v listopadu roku 2013 tehdejší předseda vlády Robert Fico.

Český premiér Andrej Babiš se s Trumpem setkal v Bílém domě letos v březnu.