Definitivní rozhodnutí totiž padne až na prosincovém sjezdu strany a bude souviset s reálnými šancemi na úspěch dosavadního předsedy vlády.

Do prezidentského klání prý Robert Fico půjde jen v případě, že se mu do cesty nepostaví nebezpečný soupeř. "Nechce kandidovat, když nebude mít jistotu výhry," sdělil slovenskému deník nejmenovaný zdroj z premiérovy strany. Podle politologa Jána Baránka by Fica dokázala porazit jen bývalá premiérka Iveta Radičová. "Už ukázala, když kandidovala proti Ivanu Gašparovičovi, že dokáže mobilizovat voliče," uvedl Baránek. Politička získala ve volbách v roce 2009 téměř milion hlasů, v přepočtu téměř 45 procent.

O možné kandidatuře Roberta Fica na prezidenta se na Slovensku spekulovalo již delší dobu. S jeho účastí v hlasování počítaly i nejrůznější průzkumy. Podle posledního z nich by měl Fico postup do druhého kola prezidentských voleb prakticky jistý. Nicméně poté by nad ním zvítězila právě Iveta Radičová. Účast bývalé premiérky ale rovněž není vůbec jistá. Radičová totiž ve všech rozhovorech odmítá, že by se chtěla znovu pokusit získat prezidentské křeslo. Její partner a bývalý poradce Marián Balázs uvedl, že ji nepřemlouvá. "Respektuji rozhodnutí Ivety Radičové," dodal.

Proč by chtěl Fico vyměnit premiérský post za prezidentský? "Fico je již unavený z hádek na všech frontách," uvedl pro Hospodárské noviny zdroj ze Směru. Prezidentské volby se budou konat v březnu a v dubnu příštího roku a současná hlava státu, Ivan Gašparovič, v nich již kandidovat nemůže.