Zatímco Zeman se v květnu zúčastní v Moskvě oslav výročí konce druhé světové války, jeho slovenský kolega se podle listu ohledně účasti na akci ještě nerozhodl. Kiska se na rozdíl od Zemana řadí v souvislosti s konfliktem na Ukrajině ke kritikům Ruska.

„Kiska ukázal zdrženlivost. A dobře udělal. Rusové porušili mezinárodní právo, když anektovali Krym a když začali vyzbrojovat separatisty na východě Ukrajiny – a malé země musejí demonstrovat, že s tím mají problém. Přijmout pozvání mezi prvními a bez podmínek (jako to udělal Zeman) by bylo chybou," uvedl list.

Podle komentátora by Slovensko mělo vyslat do Ruska šéfa diplomacie nebo i premiéra, pokud Rusové ukážou ohledně ukrajinské krize vstřícnost. „Stejně by se měly chovat i další evropské státy. Byla to právě ignorace Ruska, které vedla k ukrajinské krizi. A ke konfrontaci Spojených států a Západu s Ruskem, která není v evropském ani v ruském zájmu," uvedl list. Pokud mají podle něj dostat šanci mírová jednání, tak je třeba Rusům ukázat kromě odsouzení i ochotu, a to alespoň na nižší diplomatické úrovni.