„Nikdy jsme se nesblížili natolik, že by se z tohoto svazku mohlo narodit dítě," reagoval ve slovinských médiích bývalý lublaňský arcibiskup na to, co označuje za „drby" o svém údajném otcovství. Sedmasedmdesátiletý duchovní ujišťuje, že jeho vztah s Tanjou Bredovou byl „počestný". Z přátelství prý mohl být milostný vztah, ale „toho jsme se zřekli s ohledem na něco vyššího: moje duchovní povolání," říká kardinál.

Rode poznal Bredovou koncem 60. let ve městě Celje, v němž pracoval jako učitel náboženství. Ve farnosti, kde působil, kvůli tomu bylo velké pozdvižení, řekl listu Delo jeden ze svědků údajného románku duchovního. Vztah skončil poté, co Rode a Bredová měli autonehodu. Rode byl poslán na jiné místo, Bredová emigrovala do Německa. Prý byla už tehdy těhotná. V Německu se vdala a její manžel jejího nemanželského syna adoptoval.

Test otcovství provede institut soudního lékařství na univerzitě v Lublani. Jeho vedoucí řekl, že jsou pro něho potřeba vzorky krve a slin obou mužů. Oba se zkoušky musejí zúčastnit osobně, aby se zabránilo manipulacím.

Znalci poměrů v katolické církvi ve Slovinsku tvrdí, že obvinění proti Rodemu se objevilo v souvislosti s případem jeho nástupce v čele lublaňského arcibiskupství. Vatikánská kongregace pro biskupy letos na jaře rozhodla o tom, že Alojz Uran musí Slovinsko opustit kvůli zvěstem, že je otcem. Tento drakonický trest vyvolal ve Slovinsku pobouření. Mnoho věřících si myslí, že jde o intriku proti Uranovi. Ultrakonzervativní kardinál Rode se podle APA nijak netajil svou averzi vůči svému mezi lidmi oblíbenému nástupci, který platí za liberála.