Tureckou Loď MV Frigia plující pod vlajkou Malty lupiči přepadli ve vzdálenosti asi 1800 kilometrů od somálských břehů. K únosu došlo blíže Indii a více než 740 kilometrů od oblasti, kde působí mezinárodní protipirátská mise. Podle mluvčího mise plavidel EU Johna Harboura tak piráti postupují více na východ. Loď, na jejíž palubě lodi se nachází 19 Turků a dva Ukrajinci, veze náklad syntetických hnojiv, která by teoreticky mohla být použita na výrobu výbušnin.

Piráti v minulosti několikrát unesli lodě s nákladem zbraní nebo chemikálií, dosud ale není evidován případ, že by se pokusili je předat vzbouřencům, kteří v Somálsku bojují proti vládě.

Druhá loď byla unesena 190 kilometrů od pobřeží státu Omán na Arabském poloostrově. I tento útok se odehrál mimo oblast ve které hlídkují lodě EU, NATO a ostatních států. Loď plující pod bermudskou vlajkou veze mražený náklad a její posádka se skládá z 23 Srílančanů, jednoho Filipínce a jednoho námořníka ze Sýrie.

Námořní lupiči podél tři tisíce kilometrů dlouhého somálského pobřeží utvořili síť dobře vyzbrojených základen a díky faktickému bezvládí v Somálsku mají při útocích v Adenském zálivu a západní části Indického oceánu takřka volnou ruku. Podle odborníků se je nepodaří zvládnout, dokud nebude v Somálsku ustavena stabilní vláda. Somálsko ji ztratilo v roce 1991, kdy se po svržení diktátora Mohammeda Siada Barreho v zemi rozpoutala občanská válka.