V newyorském Bronxu bylo zahájeno líčení vyvolané občanskoprávní žalobou, kterou na bývalého šéfa Mezinárodního měnového fondu (MMF) podala hotelová pokojská Nafissatou Diallová. Pokojská se domáhá odškodného, Strauss-Kahn se hájí imunitou. Ani jeden z nich se dnešního procesu neúčastní.

Protichůdné výpovědi obou aktérů o květnovém orálním sexu v newyorském hotelu Sofitel řešil už loni trestní tribunál, ale bývalý šéf MMF odešel nepotrestán. Prokuratura žalobu stáhla, když byla výpověď Diallové označena za nedůvěryhodnou. Strauss-Kahn nicméně přišel o křeslo ředitele MMF a ztratil politické ambice.

Třiatřicetiletá Diallová se odhodlala k civilní žalobě, v níž vymáhá odškodné za „násilné a sadistické“ napadení dvaašedesátiletým Strausse-Kahnem. Jeho obhájci ale tvrdí, že pohlavní styk v manhattanském hotelu byl dobrovolný.

Diplomatická imunita

Obhajoba exšéfa MMF je založena na tvrzení, že Strausse-Kahna chrání diplomatická imunita, jíž požívá na základě smlouvy mezi OSN a USA z roku 1947. Imunitou na území USA jsou podle této smlouvy chráněni šéfové „specializovaných úřadů“ včetně MMF. Spojené státy smlouvu sice nepodepsaly, ale mezinárodně je respektována.

Podle právníků Diallové argument o údajné imunitě míří mimo podstatu problému. V době incidentu s Diallovou byl Strauss-Kahn v New Yorku soukromě na návštěvě dcery a imunitou nebyl chráněn ani podle názoru MMF. Během trestního procesu loni v létě finančník imunitou neargumentoval.

Ve Francii byl bývalý šéf MMF předběžně obviněn z napomáhání ke kuplířství. Dva dny byl nedávno ve vazbě v severofrancou­zském Lille, kdy byl vyslýchán kvůli aféře kolem kuplířské sítě.