Federální odvolací soud devátého okrsku v sobotu vyšel vstříc Woodově odvolání a jeho popravu pozastavil. Poprvé v USA přitom rozhodl, že stát musí zveřejnit informace o metodách vývoji smrtící látky a o jejích výrobcích. Arizona se proti tomuto rozhodnuti odvolala k nejvyššímu soudu a ten verdikt zrušil.

Richard Dieter, ředitel střediska DPIC, které monitoruje výkony trestů smrti, řekl, že podobné argumenty proti smrtícím injekcím jako Wood předložila i řada dalších čekatelů na popravu, ostatní odvolací soudy je ale dosud vždy odmítaly. Kdyby nejvyšší soud verdikt soudu devátého okrsku schválil, zasáhlo by to všechny americké státy, které praktikují popravy, řekl Dieter agentuře AP.

Úmíral tři čtvrtě hodiny

Koncem dubna vyvolala ve Spojených státech pohoršení trýznivá poprava usvědčeného vraha 19leté dívky Clyttona Locketta. Osmatřicetiletý muž byl popraven injekcí s nevyzkoušenou směsí smrtících látek, při popravě trpěl křečemi a zemřel až po 43 minutách od zahájení popravy.

Už předtím odsouzenci požadovali podrobnosti o obsahu a výrobě injekcí, které v USA nahradily elektrická křesla a další způsoby popravování. Státy takové informace odmítají zveřejňovat v obavě, že aktivisté bojující proti trestu smrti by na dodavatele injekcí soustředili své kampaně.