Rozhodnutí nebude mít bezprostřední účinek nejen proto, že je nepravomocné, ale také kvůli tomu, že Berlusconi je senátor. Jeho vyloučení ze Senátu bude záviset na hlasování v horní komoře parlamentu, které se čeká v listopadu. V Senátu mají převahu Berlusconiho odpůrci, kteří při hlasování imunitního výboru plénu odebrání mandátu doporučili. Rozhodovali na základě zákona z roku 2012, který na šest let zapovídá výkon politických funkcí pro všechny pravomocně odsouzené na více než dva roky.

Dnešní soudní verdikt ostře napadli advokáti pravicového politika i jeho spolustraníci. „Dnešek je dalším černým dnem pro demokracii v naší zemi, která nemá žádnou protiváhu politicky ovlivněných soudců," citovala agentura APA poslankyni Berlusconiho strany Lid svobody (PdL) Annu Marii Berniniovou.

Nejvyšší soud v srpnu Berlusconimu definitivně potvrdil čtyři roky vězení za daňové úniky ve společnosti Mediaset. Zároveň ale nižší instanci vrátil k přezkoumání jednu ze součástí trestu, zákaz veřejných funkcí na pět let. Podle soudců se stala chyba ve výpočtu délky zákazu. Odvolací soud tak měl rozhodovat o nové lhůtě zákazu – na jeden až tři roky.

Ztrátou mandátu přijde o imunitu

Případná ztráta senátorského mandátu zbaví Berlusconiho imunity, která ho zatím chrání před uvězněním. Do konce roku by pak Berlusconi zřejmě nastoupil k výkonu trestu. Původně čtyři roky vězení se mu amnestií zkrátily na rok domácího vězení nebo veřejně prospěšných prací. Miliardář už požádal, aby trest mohl odsloužit výkonem veřejně prospěšných prací.

Sedmasedmdesátiletý mediální magnát tvrdí, že je nevinen. Podle něj ho italští žalobci pronásledují od jeho vstupu do politiky před 20 lety. V současnosti politik před soudy čelí i dalším obžalobám: letos byl například prvoinstančním soudem odsouzen na sedm let vězení na placený sex s nezletilou a zneužití pravomoci; justice zvažuje i další obžalobu za politickou korupci.

Berlusconiho osud úzce souvisí s budoucností italské vládní koalice, která závisí na podpoře expremiérovy PdL.