Obávají se, že by to mohlo být ke škodě obžalovaného. Napsala to agentura AFP s odvoláním na zprávu ICTY.

ICTY v prohlášení uvedl, že vedení dvou procesů by mohlo poškodit obviněného, zkomplikovat vedení procesu a snížit jeho efektivnost. "Zbytečně by to také zatížilo svědky," cituje agentura z dokumentu.

O rozdělení trestního řízení proti Mladičovi na dva samostatné procesy požádal prokurátor Serge Brammertz 16. srpna. První proces by se podle něho týkal jen Mladičova podílu na masakru ve Srebrenici v roce 1995, kdy bylo povražděno asi 8000 muslimských mužů a chlapců. Masakr je považován za nejhorší v Evropě od druhé světové války. Druhý proces by pak zahrnul všechna ostatní obvinění, včetně údajných zločinů spáchaných při obléhání Sarajeva a po obsazení různých bosenských obcích a také zajetí rukojmích z řad personálu OSN.

Brammertz zdůvodnil svoji žádost tím, že je "nutné zajistit spravedlnost obětem" a že je třeba vzít v úvahu možnost, že se zhorší zdravotní stav bývalého generála.

Snaha o urychlení procesu jeho rozdělením na dvě části byla zřejmě reakcí na soud s bývalým jugoslávským a srbským prezidentem Slobodanem Miloševičem, který během procesu v Haagu zemřel 11. března 2006 na selhání srdce.

Mladić byl po skončení války 16 roků na útěku a teprve letos 26. května byl dopaden v Lazarevu v Srbsku. Jen několik dnů poté ho srbské úřady vydaly do Haagu. Termín zahájení očekávaného procesu, ve kterém mu hrozí trest doživotního žaláře, zatím nebyl stanoven a není jasné, jak dlouho řízení potrvá. Obžalovací spis proti němu má 11 položek, klade mu za vinu zločiny genocidy, válečné zločiny a zločiny proti lidskosti v letech 1992 až 1995 v Bosně.