Ani 43 let po smrti obdivovaného i proklínaného diktátora Franciska Franka se Španělsko nezbavilo jeho kontroverzního odkazu. Ze španělských měst zmizela většina soch připomínajících frankistický režim, občané ani politici se však nemohou dohodnout: byla éra autoritativního vůdce (1939 až 1975) pokračováním středoevropského fašismu, nebo by měl být Francisco Franco oslavován jako hrdina za to, že zabránil rozpadu své země a převzetí moci komunisty?

Služba pozůstalým

Vnést do věci jasno se nyní pokouší španělský parlament. Ve středu oznámil, že v rámci širšího účtování s minulostí dojde i na vytvoření zvláštní komise, která se zaměří na nápravu křivd spáchaných na obětech frankistické zvůle.

Vteřiny dne 16. července 2018
Trumpova finlandizace, summit o obchodní válce a Berouskovi tygři: Vteřiny dne

Součástí rozsáhlého procesu má být mimo jiné kriminalizace organizací vyzdvihujících památku rozporuplného generála. Vláda se dále zavázala určit co nejpřesnější počet obětí španělské občanské války (1936 až 1939) a následné Frankovy éry. Především však chce exhumovat těla uložená v masových hrobech a řádně je pohřbít.

„Je nepřijatelné, aby lidé, kterým je teď devadesát, zoufale hledali cesty, jak dopřát důstojný poslední odpočinek svým blízkým, a aby jim v tom úřady neustále bránily,“ prohlásila ministryně spravedlnosti Dolores Delgadová. „Stejně tak není myslitelné, aby Španělsko bylo hned po Kambodži zemí s nejvyšším počtem zmizelých na světě.“

K pozůstalým po lidech zlikvidovaných represivním režimem patří i Juliana Sanchezová. Nenápadná důchodkyně usiluje už přes deset let o identifikaci ostatků svého otce, pohřbeného v masovém hrobě na hřbitově v Malaze na jihu Španělska.

Smrt básníka

Zkraje občanské války probíhaly v Malaze hromadné popravy oponentů diktátora Franka. Jedním ze zavražděných byl i básník Federico García Lorca. Muže včetně otce Sanchezové odsoudil vojenský soud a zastřelily nacionalistické jednotky.
Rozhodnutí španělského parlamentu zahrnuje požadavek na opětovné otevření těchto případů a zrušení či revizi tehdejších rozsudků.