Prozradil je policii sám nájemný vrah, kterému se příčilo zavraždit ženu v devátém měsíci těhotenství. Policie poté zinscenovala vše tak, jakoby k vraždě skutečně došlo, a když si "vrah" šel inkasovat slíbenou odměnu 400.000 rublů (asi 244.000 Kč), byli tři organizátoři zločinu zadrženi, napsala dnes agentura Interfax.

Ukázalo se, že hlavním iniciátorem a objednatelem vraždy byl prorektor univerzity, který během dosavadního hospodaření s financemi ústavu na falešné faktury inkasoval značné peníze pro sebe. Nová rektorka ale po nastoupení úřadu uskutečnila během února hloubkovou kontrolu hospodaření, a nekalé praktiky prorektora a několika na něj napojených osob odhalila.Protože se 35letá rektorka odmítla do praktik zapojit, rozhodlo se trio ji zlikvidovat. Jeden z nich, řidič rektorčina služebního auta, kontaktoval muže několikrát trestaného za násilné činy a nabídl mu za zavraždění ženy 300.000 rublů.

Muž s poukazem na těhotenství oběti požadoval 400.000 rublů a dostal je slíbené. Nakonec se ale rozhodl, že s věcí nechce mít nic společného, a oznámil vše policii. Ta došla k závěru, že "muže v pozadí", kterého neznal ani najatý vrah, lze odhalit a všechny usvědčit jen tehdy, pokud za objednanou vraždu skutečně zaplatí. Těhotná rektorka proto absolvovala náročný trénink, jak má po předstíraném útoku padnout k zemi, aby vypadala věrohodně mrtvá. Aby vše bylo ještě hodnověrnější, nechala poté policie proběhnout zprávu o zavraždění rektorky nejen v místních, ale i celostátních médiích.

Když pak "vrah" kontaktoval řidiče a požadoval vyplacení odměny, řidič jej zavezl ke svému otci, který mu peníze skutečně dal. Na to spadla policejní klec a ještě ten večer byl zadržen i prorektor jako hlavní organizátor komplotu. Všichni tři se k činu doznali.