Vučić býval členem radikální ultranacionalis­tické strany, nyní se z něj stal politik podporující vstup balkánské země do EU. Do Bruselu měl odjet 21. června, aby oficiálně zahájil rozhovory o členství země v Evropské unii. Ve Spojených státech měl pak v plánu oslavit zřízení linky společnosti Air Serbia do New Yorku a jednat se zástupci americké administrativy.

Zrušení obou cest přichází ve chvíli, kdy je Bělehrad pod stále intenzivnějším tlakem svého spojence Ruska, aby se k NATO a EU nepřipojoval. Vučić v květnu nečekaně navštívil ruského prezidenta Vladimira Putina. Moskva ho tehdy vyzvala, aby v jeho nové vládě byli i lidé, kteří „chtějí nadále posilovat vztahy mezi Srbskem a Ruskem".

Srbský deník Informer, který je Vučičovi velmi blízký, minulý týden napsal, že americký velvyslanec v Srbsku Kyle Randolph Scott a vyslanec EU Michael Davenport se aktivně podílejí na „radikalizaci" pouličních protestů proti novému kabinetu a chtějí v zemi vyvolat chaos. Evropská komise i Scott tato obvinění popírají. Vučić se dnes s velvyslanci EU a USA krátce setkal. Vláda ve svém prohlášení nijak nezmínila zrušení premiérových cest. Uvedla pouze, že Vučić poděkoval oběma diplomatům za jejich podporu Srbska na cestě do Evropské unie.

Podle analytika Boška Jakšiče se Vučić od obvinění v jeho „oblíbených novinách" nijak nedistancoval. „Obávám se, že tyto otevřené útoky proti velvyslancům USA a EU zvěstují začátek otevřené konfrontace s EU a celkově se Západem," dodal.

Aliance vedená Vučičovou Srbskou pokrokovou stranou (SNS) ve volbách 24. dubna zvítězila a získala 48,24 procenta hlasů. Zajistila si tak pohodlnou většinu 131 mandátů ve 250členném parlamentu. Nyní se čeká na sestavení vlády.