„Poklekám a žádám, aby bylo Srbsku odpuštěno za zločiny spáchané v Srebrenici," prohlásil Nikolić. Výňatky z rozhovoru byly dnes zveřejněny na internetu a konkrétní výrok agentuře potvrdil i zdroj z kanceláře srbského prezidenta.

Nikolić, který je označován za populistického nacionalistu, v poslední době podstatně zmírnil svůj protievropský kurz. Ještě loni v červnu po nástupu do funkce vyvolal velký rozruch v Bosně a v západních zemích, když prohlásil, že se v Srebrenici nekonala žádná genocida.

Podle úryvků z rozhovoru Nikolić slovo „genocida" už téměř údajně vyslovil, ale v posledních chvíli se zarazil a použil slovo „zločin".

Ve Srebrenici bosenskosrbské jednotky v červenci 1995 povraždily na 8000 muslimských mužů a chlapců. Šlo o největší masakr v Evropě od konce druhé světové války. Západ a Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) případ uznávají jako genocidu.

Omluvy se Muslimové (dnes Bosňáci) dočkali v minulosti i od Nikoličova předchůdce Borise Tadiče, který se s ní obrátil na příbuzné obětí. Ani on ale nehovořil o genocidě.

Srebrenický masakr oficiálně odsoudil srbský parlament v březnu 2010.