O situaci přicházejí protichůdné informace. Kupříkladu ministerstvo obrany podle moskevského rozhlasu popřelo jakékoli oběti na životech, nezvěstné a zraněné, zatímco místní nemocnice potvrdila hospitalizaci čtyř zraněných; další by prý mohly přivézt sanitky vyslané na polygon. Podobně po zprávě o chystané evakuaci asi 10.000 obyvatel dvou okolních vesnic místní vicegubernátor upřesnil, že evakuováni budou jen ti vesničané, kteří si to výslovně budou přát, a to jen z nejbližší vsi. Mezitím podle agentury Interfax výbuchy ustaly.

Požár ve skladu

Tři exploze podle médií zahřměly na nádraží polygonu Donguz, kde se už dříve odehrály podobné incidenty. Tisková agentura RIA Novosti s odvoláním na záchranáře informovala, že v muničním skladu propukl požár, který se zřejmě ještě nepodařilo uhasit. Podle jiné verze munice sama začala vybuchovat během vykládání z vlaku, odkud ji nákladní vozy měly převézt na místo likvidace.

Místní obyvatelé na internetu tvrdí, že výbuchy byly tak silné, že rozbily okna, poškodily stropy, na ulicích padaly stromy a stánky na trhu se hroutily „jako domky z karet".

„Ze škol a školek evakuují děti, evakuují i dělníky místních firem. Všechny vyzývají opustit ves a odjet do stepi. Donguz zakryl dým. Houkají sanitky a hasičské vozy. Je to jakoby začala válka!" podělila se o dojmy očitá svědkyně a usoudila, že tak mohutné exploze se sotva mohly obejít bez obětí na životech.

Žádné ztráty

Avšak vicegubernátor Orenburgské oblasti Dmitrij Kulagin takové spekulace popřel, stejně jako fámu, že se prý pohřešují dvě stovky vojáků. Celá jednotka prý byla hned po první explozi odvolána do bezpečí, a tak ji žádné ztráty nepostihly.

Na příkaz ministr obrany do Orenburgu odletěla vyšetřovací komise.

Podle serveru NEWSru.com se na donguzském polygonu před dvěma týdny odehrál podobný případ, při kterém byli zraněni dva vojáci, z toho jeden těžce. Dva vojáci zde byli zraněni i 4. září a rovněž 30. srpna. Místní úřady předtím ujistily, že mají likvidaci staré munice pod kontrolou.

Zdroj: Youtube