Separatistické strany získaly loni ve volbách většinu v katalánském parlamentu. Ten schválil v listopadu rezoluci, podle níž má být uspořádáno referendum a do 18 měsíců má vzniknout samostatný stát. Španělský ústavní soud ale rezoluci v prosinci označil za neústavní.

Letos v červenci schválil regionální parlament závěry komise o ústavodárném procesu, které předpokládají tři etapy na cestě k nezávislosti. Nestanovují ale konkrétní termíny.

Účastníci demonstrací dnes pochodovali katalánskými městy s modro-červeno-žlutými prapory symbolizujícími nezávislost. Aktivistka separatistů Montse Pedraová na shromáždění v Barceloně prohlásila, že Kataláncům je lhostejné, kdo zrovna vládne v Madridu. „Už ztrácíme naději, že nám povolí referendum o nezávislosti, jako se to stalo ve Skotsku. Takže ji prostě sami vyhlásíme, a bude to," varovala.

V Katalánsku žije 7,5 milionu lidí, oblast s vlastním jazykem a kulturou se podílí pětinou na výkonu španělského hospodářství. V zatím posledním červencovém průzkumu se pro samostatnost vyslovilo 48 procent dotázaných Katalánců, 42 procent bylo proti.