„Chtěli bychom ujistit národ, že jeho prezidentská excelence je i se svou rodinou v bezpečí,“ řekl představitel armády Sibusiso Moyo v národní televizi ZBC, kterou vojáci obsadili.

V prohlášení vyzval občany ke klidu a garantoval nezávislost soudů. Bezpečnostní složky podle něj jednají „pro dobro země“ a jakákoliv provokace se setká s adekvátní odezvou.

„Jde nám o zločince, kteří jsou okolo prezidenta. Páchají trestnou činnost a ekonomicky škodí této zemi. Jakmile dokončíme naši misi, očekáváme, že se situace vrátí do normálu,“ oznámil Moyo. Kdo je přesně cílem vojenské akce, už nevysvětlil.

Zdroj: Youtube

Iniciativu v zemi převzalo vojsko bez krveprolití, ačkoliv očití svědci hlásí ojedinělé případy násilí. Mugabe je držen v domácím vězení, podle CNN má promluvit k národu, jeho proslov je ale z neznámých důvodů zdržován.

Do Harare, hlavního města afrického státu Zimbabwe, mezitím zamířili vyjednavači ze sousední JAR, vyslaní jihoafrickým presidentem Jacobem Zumou, který s Mugabem telefonicky hovořil. Svržený lídr mu údajně sdělil, že je v pořádku.

JAR volá po uklidnění situace. Jak upozorňuje agentura Reuters, situace v zemi zajímá také jednoho z hlavních investorů do afrických regionů - Čínu.

Zdroj: Youtube

Místní nesou přítomnost vojáků relativně dobře. S mnoha z nich si povídají, nosí jim jídlo a pití. Armáda se k civilnímu obyvatelstvu chová zdvořile. Svědci však popisují, že se lidé pro jistotu chovají tiše a po ulicích chodí se skloněnou hlavou.

Před vládními budovami stojí tanky, život ve městě ale běží dál, obchody, úřady a školy jsou otevřené.

Africká agentura ANA s odvoláním na členy armády informovala, že prezident Mugabe už se zástupci armády zahájil vyjednávání. Údajně jim přislíbil rezignaci, pokud jeho manželce Grace umožní emigraci do Jihoafrické republiky.

Zimbabwský prezident Robert Mugabe.
Diktátor Mugabe nebude velvyslancem dobré vůle, šéf WHO po kritice obrátil

V čele zimbawských ozbrojených sil stojí armádní generál Constantino Chiwenga. Ten se podle BBC nyní postavil 93letému Mugabemu proto, že prezident v rámci čistky ve své straně Zimbabwská africká národní unie - Vlastenecká fronta (ZANU-PF) odvolal svého dlouholetého spojence, viceprezidenta Emmersona Mnangagwanu, který byl dříve považován za jeho možného nástupce. Mugabe vládne jedné z nejchudších zemí světa od roku 1980, kdy se stal premiérem a o sedm let později byl zvolen prezidentem. 

Prezidentkou Grabe Mugabe?

Spekulovalo se ale i o tom, že se prezidentkou stane současná první dáma Grace Mugabe, která je o čtyřicet let mladší než její choť. Ta podle akutálních informací odjela do Namibie. 

Grace Mugabeová a Robert Mugabe
Mugabeová získala imunitu, Jižní Afrika přerušila letecké spojení

"Budoucnost Zimbabwe je v našich rukou, je to naše zodpovědnost," vyhrává ze státních rádií partyzánská píseň z válečných 70. let. Bývalá britská kolonie získala nezávislost až v roce 1980.

Slova o převratu rovněž odmítl zimbabwský velvyslanec v Jihoafrické republice Isaac Moyo. Podle něj vláda bude „nedotčena“.

Americká ambasáda v Harare napsala na Twitter, že má dnes zavřeno a radí svým občanům, aby zůstali v bezpečí a nevycházeli ven, než se situace uklidní. Zavřeno mají rovněž i její britští kolegové.

K mírovému řešení krize vyzvala i Evropská unie: "Žádáme všechny aktéry, aby upustili od konfrontace a zahájili dialog a vyvarovali se násilí," píše ve svém prohlášení.

Africké zemědělství. metoda Zai
Zabrání Velká zelená zeď migraci? Zatím zastavuje poušť

Generál Chiwenga vládu před možnou intervencí varoval již v pondělí. Napětí v nejvyšších patrech politiky narůstalo. Několik hodin před akcí jej pak vládnoucí strana obvinila ze „zrádného chování“.

Tanky i obrněné transportéry na silnicích

Včera odpoledne se na zimbabwských silnicích objevily tanky a obrněné transportéry jedoucí do hlavního města. Střílelo se pak v jeho severní části, kde žije většina představitelů vlády, včetně prezidenta. Počty mrtvých zatím nejsou známy.

Strana prohlásila, že se nikdy nepodvolí síle a „nebude akceptovat dominanci zbraní nad politikou“. Podle ní generál Chiweng „narušuje národní mír a podněcuje k povstání“.

Podle mladého lídra strany Kudzai Chipanga generál ale nemá podporu celé armády.

Austrálie řekla gayům ano.
Australané řekli gayům ano

„Jde o naši zemi a její budoucnost. Nedovolíme žádnému vojenskému veliteli, aby se individuálně vměšoval do politiky a ohrožoval postavení legitimně zvoleného prezidenta,“ řekl jeho příznivce. Nicméně Chipanga byl podle posledních informací rovněž zatčen.

100miliardová bankovka hospodářství nezachránila

Mugabe byl v roce 1964 zatčen vládou Rhodésie, jak se Zimbabwe tehdy nazývalo. O necelých deset let později se dostal na svobodu a postavil se do čela partyzánské povstání proti vládnoucí bělošské menšine. Země tak v roce 1980 vybojovala nezávislost. Armáda mu od těch dob až do dnešního dne byla loajální. 

Před bankami v Harare se dnes tvoří dlouhé fronty, v nejistých chvílích se lidé snaží vybrat z bankomatů hotovost. Nejde však o neobvyklou situaci. Zemi zmítá nekončící hospodářská krize, která nastala kvůli Mugabeho programu na vyvlastnění majetku bělošských velkofarmářů v roce 2000. I když pozemková reforma byla odmítnuta v referendu a proti byl i ústavní soud, diktátorský parlament ji přesto odhlasoval.

Násilné zabírání farem jejich bělošským vlastníkům si vyžádalo krvavé střety. Úrodná půda začala ležet ladem a v bývalé obilnici Afriky nastal hladomor. Dobyté farmy pak obdrželi prezidentovi nohsledi, kteří mu jsou věrni dodnes. 

Země se tak dostala do hospodářské krize, která vyvrcholila v roce 2008. Rekordní hyperinflace dosahovala 231 milionů procent také díky tomu, že Mugabe nekontrolovaně tiskl peníze a pouštěl je do oběhu. Během své éry čelil několika krizím, svůj post ale vždy uhájil.

Vytištěna byla i bankovka s hodnotou 100 miliard zimbabwských dolarů. V roce 2009 musela země nahradit vlastní měnu americkým dolarem, jelikož prakticky ztratila hodnotu. 

V zemi, kde jsou hladomory na denním pořádku, je oficiálně 85 procent nezaměstnaných, i když většina z nich pracuje na černo.

Přestože Mugabe své lidi zavedl do naprosté bídy, mnoho Afričanů ho stále vnímá jako hrdinu boje za nezávislost. 

Airbus A320neo
Airbus získal rekordní objednávku 430 letadel. Utrží jeden bilion korun