„Evropa je společenství práva. Jednou dané slovo platí," řekl Steinmeier. „Když to nejde jinak, pak je třeba věci řešit předem danou právní cestou," dodal. Podle agentury DPA tak ministr odkazuje na správní řízení, které může Evropská komise zahájit s členskými zeměmi pro neplnění dohod a které může skončit až před Soudním dvorem EU.

V souvislosti s přerozdělováním migrantů hrozilo tento týden „nesolidárním" zemím i Rakousko. Kancléř Werner Faymann řekl, že státy, které se nebudou na přerozdělení běženců podílet, by měly mít omezený přístup k fondům EU. Eurokomisař pro migraci, vnitřní záležitosti a občanství Dimitris Avramopulos ale ve čtvrtek řekl, že komise země nechce trestat, spíše je hodlá přesvědčit, aby se zapojily víc.

Země osmadvacítky se letos dohodly na přerozdělení 160.000 uprchlíků z Řecka a Itálie mezi další země EU. S kvótami nesouhlasilo například Česko nebo Slovensko. V praxi se zatím systém rozjíždí jen velmi pomalu, z Řecka a Itálie zatím podle kvót odcestovalo jinam jen 232 lidí.