Americká prokuratura vyšetřuje střelbu v El Pasu jako případ vnitrostátního terorismu, oznámil dnes prokurátor John Bash na tiskové konferenci. Uvedl také, že prokuratura zvažuje v této kauze i federální obvinění ze zločinu z nenávisti. Mladému útočníkovi tak hrozí trest smrti, který zamýšlí požadovat i texaská prokuratura, informovala agentura AP.

Na sociálních sítích se objevily zprávy o tom, že útočník sepsal manifest, v němž mluví o nutnosti reagovat na "hispánskou invazi do Texasu" a vyjadřuje podporu masakru ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch, kde australský bělošský pravicový extremista zabil v březnu 51 lidí.

Střelba u obchodního centra Walmart v texaském El Pasu
Při střelbě v El Pasu zemřelo několik lidí. Tři podezřelí skončili ve vazbě

Asi sedmisettisícové město El Paso leží na hranicích s Mexikem, na druhé straně hranice je více než milionové město Ciudad Juárez. V obchodním domě Walmart v El Pasu bylo v době střelby v sobotu dopoledne místního času 1000 až 3000 nakupujících a asi 100 prodavačů. Mnozí zákazníci prý přišli nakoupit potřeby před začátkem školního roku.

Střelec pochází z Dallasu

Útočník byl podle mluvčího místní policie Roberta Gomeze s největší pravděpodobností jen jeden a policisté ho zadrželi bez jediného výstřelu. Identifikován byl jako Patrick Crusius z oblasti Dallasu, který se nachází více než 1000 kilometrů východně od El Pasa.

Televizní stanice KTSM zveřejnila na svých internetových stránkách fotografie muže, které údajně pořídily bezpečnostní kamery ve Walmartu. Je na nich vidět mladík v brýlích, khaki kalhotách a černém tričku s útočnou puškou.

Jeden ze svědků Glendon Oakly televizi CNN řekl, že byl zrovna v obchodě se sportovním zbožím v sousedním nákupním středisku Cielo Vista, když dovnitř vběhlo dítě a křičelo, že ve Walmartu řádí střelec. Podle Oaklyho nikdo nebral slova dítěte vážně, o několik minut později ale muž sám uslyšel výstřely.

Střelba v americkém Daytonu
Muž ve městě Dayton zabil devět lidí včetně své sestry. Policie ho zastřelila

Kianna Longová nakupovala s manželem ve Walmartu, když se ozvala palba. "Lidé zpanikařili a sehnutí nízko nad zemí utíkali pryč," uvedla Longová, která společně se svým mužem proběhla skladem v zadní části obchodu a s dalšími zákazníky se schovala do ocelového kontejneru v zásobovacích prostorách.

Žena dělala štít svému dítěti

Mezi oběťmi je i 25letá matka tří dětí Jordan Anchondoová, která nakupovala školní pomůcky. Žena se po zásahu projektilem skácela na své dvouměsíční dítě, které skončilo se zlomeninami v nemocnici. S odkazem na výpověď sestry zastřelené to uvedla agentura AP.

Devatenáctiletá sestra Anchondoové Leta Jamrowská řekla, že dítě přežilo, protože mu matka dělala štít. "Když byla postřelena, držela ho a spadla na něj. V tu chvíli mu zlomila několik kostí. Dá se říct, že přežilo, protože mu obětovala život," řekla Jamrowská s odvoláním na informace od lékařů.

Vlak vjíždí do stanice - ilustrační foto.
Tragédie ve Frankfurtu. Muž shodil ženu s dítětem pod jedoucí vlak, syn zemřel

Hodiny přitom čekala na zprávy o zdravotním stavu svého synovce a také o tom, zda její švagr Andre Anchondo útok přežil. "Řekli mi, že pokud by (švagr) byl naživu, už by se pravděpodobně se mnou spojil," prohlásila.

K útoku se vyjádřil Trump

Ke střelbě v El Pasu se na twitteru vyjádřil i prezident Donald Trump. "Zprávy jsou velmi špatné, mnoho mrtvých. Spolupracujeme s místními úřady, hovořil jsem s guvernérem. Bůh s Vámi všemi," napsal na twitteru.

Tragédie vyvolala ve Spojených státech vlnu solidarity, ale také nová volání po přísnější kontrole zbraní. K nim se připojil mimo jiné prezidentský kandidát a bývalý texaský kongresman Beto O'Rourke, který z El Pasa pochází.

Neštěstí na nádraží ve Frankfurtu
Eritrejec, který shodil pod vlak chlapce, má tři děti. Dlouho žil ve Švýcarsku

O střelbě ve svém domovském městě se doslechl na diskusním fóru demokratických prezidentských uchazečů v Las Vegas. Očividně otřesený O'Rourke poukázal na to, že podle prvních zjištění střelec útočil vojenským typem zbraně, a zdůraznil, že je nutné prodej takových zbraní co nejdříve zakázat.

Marná snaha odpůrců zbrojní lobby

"Je nejvyšší čas jednat a ukončit tuto epidemii násilí související se zbraněmi," napsal na twitteru favorit demokratických primárek Joe Biden. "Tato epidemie násilí neskončí, dokud neporazíme zbrojní lobby a neprosadíme přísnější a lepší zákony o držení zbraní," uvedl newyorský starosta Bill de Blasio.

Snaha odpůrců zbrojní lobby byla v USA doposud marná. V Kongresu se návrh na zpřísnění zákona o držení zbraní objevil již několikrát, ale scénář byl pokaždé zhruba stejný - demokraté žádali zpřísnění podmínek pro pořizování zbraní, republikáni odkazovali na druhý dodatek americké ústavy, který občanům zaručuje právo ozbrojovat se.

Agentura Reuters uvedla, že sobotní útok v El Pasu byl osmým nejhorším masakrem střelnou zbraní v moderní historii USA. Při tom vůbec nejkrvavějším v roce 2017 usmrtil čtyřiašedesátiletý Stephen Paddock při střelbě na účastníky koncertu v Las Vegas 58 lidí.

Střelba na festivalu v Gilroy
Po střelbě na festivalu v Kalifornii zemřeli tři lidé. Útočník byl zabit