Pachatel byl ozbrojený poloautomatickou zbraní a proti hostům vypálil desítky ran. Na místě okamžitě vypukla panika. Podle policie útočil 28letý muž jménem Ian David Long, který dříve sloužil u amerického námořnictva a bydlel nedaleko. Zúčastnil se také mise v Afghánistánu. 

Střelba v kalifornském Thousand Oaks
Střelba v kalifornském baru. Válečný veterán zabil dvanáct lidí

Násilník nejprve zastřelil vyhazovače a pak se vydal směrem k baru. Předtím, než začal pálit do davu, vypustil několik dýmovnic. Útočník nakonec legálně drženou zbraň obrátil proti sobě. Informoval o tom server BBC.

Tweet: Bývalý příslušník amerického námořnictva Ian David Long

Seržant Ron Helus zasahoval na místě jako jeden z prvních policistů. Zástupce šerifa a otec jednoho dítěte byl u policie 29 let a příští rok se chystal odejít do důchodu. Na následky zranění zemřel v nemocnici.

„Ron byl velmi pracovitý a oddaný seržant. Dnes se odvážně vystavil možnému riziku a vydal se zachraňovat životy. A jak jsem už řekl jeho ženě, dnes zemřel jako hrdina,“ uvedl šerif Geoff Dean.

Ten současně popsal, jak podnik vypadal bezprostředně po útoku střelce. „Místo útoku vypadá hrozně, je tam tělo podezřelého a také hodně krve,“ přiznal místní šerif a dodal, že motiv činu není stále známý.

Demokratka Sharice Davidsová je první indiánka zvolena v Kansasu do Kongresu
V amerických volbách se psala historie. První muslimky, indiánky a gay

V klubu byli například vysokoškolští studenti z univerzity Pepperdine v kalifornském Malibu. „Byl jsem zrovna na tanečním parketu, když jsem uslyšel výstřely. Otočil jsem se a znenadání všichni začali křičet: K zemi!“ citovala BBC jednoho ze svědků.

„Prostě jsme si lehli k zemi, slyšeli jsme hodně křiku. Moje kamarádka, která tam dělala dýdžejku, vypnula hudbu. Byl tam velký zmatek,“ popsal další svědek.

Praskání balónků

I když útočník zbraň držel legálně, byla vybavena rozšířeným zásobníkem, který je v Kalifornii nelegální. Mohl tak na jedno nabití vypálit více než 11 nábojů. Jestli během akce znovu nabíjel a kolik nábojů vystřelil, zatím není známo.

Jednadvacetiletý Taylor von Molt, který se podílí na propagaci podniku, byl zrovna na tanečním parketu, když útočník zahájil střelbu. „Je to country bar, takže jsme všichni tancovali v řadě, když jsem uslyšel výstřely. Myslel jsem si, že je to praskání balónků,“ popsal mladý muž.

„Byl jsem zmatený, protože jsem věděl, že zrovna žádné balónky nemáme. Otočil jsem se a uviděl jsem toho člověka se zbraní, několikrát vystřelil. Začal jsem utíkat směrem k východu,“ uvedl Taylor.

Lítost od Trumpa

Nad nešťastnou událostí vyjádřil lítost i americký prezident Donald Trump. „Bůh žehnej všem obětem a jejich rodinám,“ napsal mimo jiné ve svém twitterovém příspěvku.

Americký prezident Donald Trump
Novinář CNN se hádal s Trumpem a přetahoval o mikrofon. Přišel o akreditaci