„Ve vazbě jsou nyní tři lidé - sedmatřicetiletý Gökmen Tanis, který střílel a další dva muži ve věku 23 a 27 let z Utrechtu, kteří jsou rovněž podezřelí z účasti na tomto útoku,“ řekl pro AP mluvčí státního zastupitelství Ties Kortman. Tanis je podle mluvčího podezřelý z vraždy s teroristickým motivem.

Možné radikální pozadí činu podle prokuratury ukazuje mimo jiné i vzkaz, který policie nalezla ve voze, ve kterém střelec uprchl. Mluvčí však dodal, že vyšetřování i nadále pokračuje. Motivy útočníka totiž stále nejsou známy.

Střelba v nizozemském Utrechtu
Při střelbě v nizozemském Utrechtu zemřeli tři lidé. Pachatel byl dopaden

Vyšetřovatelé nevyloučili ani jiné možnosti. Turecká agentura Anadolu uvedla s odvoláním na příbuzné podezřelého muže, že Tanis střílel z „rodinných důvodů“. Terčem útoku byla podle nich příbuzná osoba a později lidé, kteří se jí snažili pomoci. Očití svědci už dříve uváděli, že střelec mířil na ženu, kterou podle všeho znal.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že se případem zabývají i turecké zpravodajské služby. Otec podezřelého Mehmet Tanis, který žije v Turecku, řekl místní tiskové agentuře, že se synem nemluvil jedenáct let a pokud se činu dopustil, „měl by si odpykat trest“.

Stíhán kvůli znásilnění

Nizozemský ministr spravedlnosti Ferdinand Grapperhaus uvedl, že Tanis nebyl pro policii neznámou osobou. Portál Hart van Nederland poznamenal, že je stíhán kvůli znásilnění z roku 2017. Veřejnoprávní stanice NOS informovala i o odsouzení za pokus o vraždu, vloupání či řízení v opilosti.

Svědci řádění Gökmana Tanise, sedmatřicetiletého muže tureckého původu, vypověděli, že se vše odehrálo rychle. Někteří unikli před kulkami jen tak tak. „Je poněkud neskutečné, co se stalo,“ řekl Daan Molenaar, který byl právě v tramvaji, když muž začal střílet. „Právě jsem nastoupil do přední části tramvaje. Jak velké jsem měl štěstí, jsem pochopil až později,“ dodal.

Střelba v nizozemském Utrechtu
Bylo to chaotické, popisují svědci střelbu v Utrechtu. Útočník byl zadržen

Molenaar si z počátku neuvědomil, co se děje. Tramvaj se zastavila v zatáčce a zůstala stát se zavřenými dveřmi. Podíval se ven a viděl ženu, jak běží dolů po ulici. „Myslel jsem, že někdo běží k nehodě. To se na této tramvajové lince stává často,“ řekl Molenaar.

Brzy si však uvědomil, že je něco špatně, když viděl muže s pistolí v ruce, jak jde ke skupině žen. „V tu chvíli jsem si pomyslel, teď musím rychle utéct,“ vzpomínal. Spolu s dalšími lidmi z jeho vagonu rychle vyskočili ven, jakmile řidič otevřel dveře. „Pak jsem slyšel po levici výstřely a uvědomil jsem si, že je to větší. Pak jsem začal velmi rychle utíkat,“ dodal.

Prokuratura dnes rovněž upřesnila, že vedle tří mrtvých byli při útoku vážně zraněni tři lidé a další čtyři utrpěli lehčí zranění. Jako mrtví byli identifikováni 19letá žena z Vianenu a dva muži ve věku 28 a 49 let z Utrechtu. Na budovách vlády, místních úřadů a také nizozemských diplomatických misí v zahraničí jsou dnes vlajky staženy na půl žerdi. Královská zástava byla na znamení smutku doplněna černou stuhou.

Památku obětí si připomínají i obyvatelé Utrechtu, kteří na místo střelby kladou květiny. Pietu připravilo i jedno z městských gymnázií, neboť mezi oběťmi je i otec dvou studentů.

Gesto, které Brenton Tarrant ukázal před soudem
Útočník z Nového Zélandu se chce hájit sám. Hrozí mu doživotí