Mezi zraněnými vojáky Severoatlantické aliance je také německý brigádní generál. Většinu zraněných tvoří Američané, jsou mezi nimi ale také dva Britové, napsal zpravodajský server BBC News.

Světová média doposud uváděla, že útok spáchal „muž v uniformě britské armády". Nebylo ovšem zřejmé, zda se jednalo o afghánského vojáka, anebo teroristu, který se uniformou maskoval.

Okolnosti úterních událostí ve vojenské akademii Camp Qargha stále zůstávají nevyjasněné. Podle BBC dotyčný zahájil palbu po hádce. Střílel ze strážního stanoviště na velkou skupinu afghánských a mezinárodních vojáků vysokých hodností.

Islamistické hnutí Taliban ve svém prohlášení chválilo „afghánského vojáka", který útok provedl. Hnutí se ale k činu nepřihlásilo, na rozdíl od řady podobných případů v minulosti. Útoky ozbrojenců v uniformách afghánské policie či armády jsou často povstalci Talibanu uváděny jako příklad jejich infiltrace do ozbrojených složek země.

Čin spadá do druhé kategorie

Úterní násilný čin ale spadá do druhé kategorie, kdy útočí přímo afghánští vojáci, ať už v důsledku osobních sporů nebo kupříkladu kvůli nesouhlasu s pokračující přítomností zahraničních oddílů v zemi.

Zabitý americký generál je nejvýše postaveným Američanem, jenž padl v Afghánistánu od svržení režimu radikálního hnutí Taliban západními spojenci v čele s USA na konci roku 2001.