Střelec podle něj vždy útočí v pravidelném časovém rozmezí čtyř dnů. Je tedy možné, že se o další střelbu opět pokusí. Stoprocentně jisté to ale prý není, protože už ví, že je pronásledován.

„Máme co do činění s osobou ve svých činech velmi odhodlanou, osobou ozbrojenou, která vždy jedná chladnokrevně a promyšleně, osobou, jejíž činy mají stejný charakteristický rukopis,“ podotkl Molins.

Prokurátor nebyl s to před novináři potvrdit tvrzení francouzského ministra vnitra Clauda Guéanta, že vrah měl upevněný kolem hrudi řemínek s videokamerou, z níž si své činy údajně natáčel.

Vražedný útok

S postupem času si policie vytváří psychologický profil vraha, který používá při svých útocích zbraně stejné ráže 45. Jestliže první dva útoky před osmi a čtyřmi dny, při nichž zahynuli tři francouzští výsadkáři, se vyšetřovatelé ještě neodvažovali dávat úplně do souvislosti, třetí vražedný útok již jejich pochybnosti prakticky rozptýlil.

Že jde nejspíš o rasově motivované útoky ukazuje, že prvními oběťmi se stali vojáci původem z francouzských Antil a severní Afriky, tedy tmavší pleti, při třetí střelbě byli zavražděni čtyři Židé.

Na pátrání po vrahovi, který patrně sympatizuje s neonacisty a má za sebou střelecký výcvik, se podílejí více než dvě stovky elitních detektivů.

Od prvních dvou útoků se uvažovalo i o tom, že vrah, oblékající se do černé kombinézy a helmy a jezdící na skútru, je islámský extremista, který se vojákům mstil za účast v zahraničních operacích, například v Afghánistánu.

Útoky, které vyústily v pondělí ve smrt také tří malých židovských dětí, vyvolaly ve Francii velké pohnutí. Úřady zmobilizovaly v oblasti jihozápadní Francie bezpečnostní síly a prezident Nicolas Sarkozy tu dokonce vyhlásil nejvyšší stupeň protiteroristické pohotovosti.

Ve středu se bude ve Francii za zvýšených bezpečnostních opatření konat pohřeb tří zavražděných výsadkářů. Čtyři židovské oběti byly přepraveny letadlem do Izraele, kde budou rovněž pohřbeny ve středu.

ČTĚTE TAKÉ: Útočník ve Francii si zřejmě pondělní střelbu natáčel na kameru