Policie popsala zbraně použité při krveprolití ze čtvrteční noci jako "útočné pušky". Hole, kterému bylo 19 let, s nimi v logistickém centru u letiště v Indianapolisu zabil osm lidí. Následně bývalý zaměstnanec firmy FedEx spáchal sebevraždu.

Pušky podle informací deníku The New York Times zakoupil loni v červenci a září. V březnu byl přitom Hole nakrátko umístěn do psychiatrického zařízení poté, co jeho matka policii nahlásila, že by se mohl pokusit o "sebevraždu prostřednictvím policie". Zároveň mu strážci zákona zabavili brokovnici, oznámil Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Vozidla bezpečnostních složek u místa střelby v americkém městě Indianapolis, 16. dubna 2021.
Útočník v Indianapolis postřílel sedm lidí. Sám se poté zabil

Zbraň mu byla zabavena na základě státního zákona z roku 2005, který umožňuje úřadům odebírat lidem zbraně v případě signálů ohledně jejich možných sklonů k násilí. Věc pak putuje před soud, který rozhodne, zda by mělo být danému jedinci na jistou dobu zakázáno zbraně vlastnit. Pakliže soudce nesouhlasí, zabavená zbraň je majiteli vrácena. Pokud jde o Holea, nebylo zcela jasné, zda v jeho případě soudní stání proběhlo, policie mu ovšem brokovnici nikdy nevrátila, píše NYT.

Zákon o červených vlajkách

Podle AP je zákon ve středozápadním státě navržen tak, aby člověk, kterého soud označí za "bezprostřední hrozbu" pro okolí nemohl držet ani nakupovat střelné zbraně. Americký senátor za Indianu Todd Young v neděli vyjádřil pochybnosti ohledně toho, zda je tzv. zákon o červených vlajkách skutečně vymáhán. Vedení Indianapolisu uvedlo, že zjištění pečlivě sleduje a monitoruje možná selhání "v procesech daných zákonem o červených vlajkách".

Policie v Chicagu zastřelila 13letého kluka. Lidé vyšli do ulic demonstrovat.
Policie v USA zastřelila 13letého kluka, když se vzdával. Teď zveřejnila video

"Tomuhle střelci zabavili brokovnici, ale stejně si dokázal pořídit pušky," řekl Gaganpal Dhaliwal z místní komunity Sikhů, která při střelbě z minulého týdne přišla o čtyři členy. "Musíme zajistit, aby zbraně nekončily ve špatných rukách," dodal.

Holeova rodina se o víkendu pozůstalým obětí omluvila a uvedla, že se mladíkovi snažila zajistit "pomoc, kterou potřeboval". Motiv jeho útoku i o víkendu zůstával nejasný.