Ve svém 73stránkovém manifestu Tarrant podle listu The Daily Telegraph napsal, že chtěl pomstít oběti útoků muslimských radikálů. Při dnešní střelbě na Novém Zélandu přišlo o život 49 lidí.

Při střelbě ve dvou novozélandských mešitách zemřely desítky lidí.
Útočníci stříleli v novozélandských mešitách, zabili desítky lidí

Tarrant manifest zveřejnil na předtím, než se vydal do mešit Al Noor a Linwood v centrální části novozélandského města Christchurch, kde pak během pátečních modliteb zahájil palbu na věřící. Svůj čin také nahrával a v přímém přenosu vysílal na internetu.

V manifestu se označuje za "obyčejného bělocha, který pochází z dělnické třídy, z rodiny s nízkým příjmem". Jeho cílem bylo pomstít "tisíce obětí zahraniční invaze".

Při střelbě ve dvou novozélandských mešitách zemřely desítky lidí.
Všude byla smrt. Lidé nám umírali před očima, říkají svědci střelby v mešitě

Konkrétně přitom zmínil například jedenáctiletou Ebbu Akerlundovou, která zahynula při teroristickém atentátu ve Stockholmu v roce 2017. Za tento útok s pěti mrtvými byl k doživotnímu trestu odsouzen uzbecký občan a stoupenec teroristické sítě Islámský stát Rakhmat Akilov.

Hlavním vzorem Tarranta byl norský pravicový extremista Breivik, který v červenci 2011 zabil při atentátech v norské metropoli Oslo a okolí 77 lidí. Breivik nejprve 22. července 2011 ve vládní čtvrti v Oslu odpálil nálož, která připravila o život osm osob.

Policista doprovází jednoho z mužů, který uprchl před střelbou v mešitě v novozélandském Christchurch.
Čeští politici odsoudili útoky na mešity. Muslimské země mluví o islamofobii

Krátce nato postřílel 69 členů letního tábora mládežnického křídla Dělnické strany na nedalekém ostrově Utöya. Breivik kritizoval tehdy vládnoucí Dělnickou stranu z podpory multikulturalismu a ohrožování norské identity. V roce 2012 byl za terorismus odsouzen k 21 rokům vězení.

"Četl jsem texty Dylanna Roofa a mnoha dalších, ale skutečnou inspiraci jsem získal od Anderse Behringa Breivika," napsal. Zmíněný Dylann Roof v roce 2015 v kostele v Charlestonu v americkém státě Jižní Karolína zastřelil devět černošských věřících.

Odsoudil zapojení USA v Kosovu

Server Balkan Insight však upozornil i na balkánskou stopu jeho řádění. Tarrant si v autě, než zahájil palbu, přehrával píseň oslavující bývalého bosenskosrbského vůdce Radovana Karadžiče, kterého nyní v Haagu soudí mezinárodní justice.

Beáta Dvořáková v Christchurch.
Byla jsem jen kousek od místa, kde útočili teroristé, vzpomíná Češka ze Zélandu

V jeho "manifestu" je rovněž část věnovaná konfliktu v Kosovu koncem 90. let. "Balkanizace rovněž sníží schopnost USA projektovat moc na celém světě a tím zajistí, aby se už nikdy nemohla opakovat taková situace jako zapojení USA v Kosovu (kde síly USA a NATO bojovaly vedle muslimů a masakrovaly křesťanské Evropany snažící se dostat islámské okupanty z Evropy)," citoval Balkan Insight z dokumentu.

Zásah NATO v roce 1999, zahrnující nálety na cíle v Srbsku, ukončil krvavý konflikt v Kosovu a přinutil ke stažení srbské ozbrojené síly. V jeho důsledku Srbsko prakticky ztratilo kontrolu nad tímto regionem. Kosovští Albánci pak v roce 2008 jednostranně vyhlásili nezávislost této bývalé autonomní oblasti.

Výzbroj se jménem českého krále

Na výzbroji použité útočníkem při dnešním vraždění a zachycené na snímcích jsou napsána různá jména, mezi nimiž figuruje například jméno římského a českého krále Zikmunda Lucemburského. Syn Karla IV. v 90. letech 14. století vytáhldo boje proti osmanským Turkům.

Arzenál zbraní, které policie našla v Hassonově domě
Po vzoru Breivika. V USA zadrželi muže, který plánoval masovou vraždu

Dále je na jednotlivých částech Tarrantovy zbraně jméno například černohorského vojevůdce Marka Miljanova Popoviče, který v 19. století bojoval proti Turkům, nebo Baja Pivljanina, který velel v bojích proti osmanské říši vedených v Bosně.

Tarrant na zásobník napsal "Vídeň 1683", což označuje vítězství polského krále Jana III. Sobieského nad Turky nebo "Akko 1189", čímž odkazuje na nejdůležitější událost třetí křížové výpravy do Svaté země, jakou bylo obléhání tohoto města, které křižáci nakonec v roce 1191 dobyli.

Tarrant uvedl, že se dočasně přestěhoval na Nový Zéland, aby tam naplánoval útok a připravil se na něj, a nakonec se v zemi rozhodl zůstat. Podle zpráv médií pochází Tarrant z města Grafton v australském státě Nový Jižní Wales. V roce 2010 pracoval jako osobní trenér v místním fitness centru, než se údajně rozhodl odcestovat ze země.

Neznámý útočník postřelil a pobodal ve francouzkém Marseille několik lidí
Drama v Marseille. Útočník, který pobodal dva lidi, je po smrti