Nejméně čtvrtinu těchto mateřských škol podporují islámské skupiny, které prosazují konzervativní směry islámu jako je sapfismus, nebo mají na dění v těchto zařízeních skupiny, které nevidí náboženství jako soukromou věc člověka, ale jako součást politiky.

V Rakousku je asi 150 islámských zařízení pro děti předškolního věku od dvou do šesti let. Podle Aslana mají na čtvrtinu z nich vliv výše uvedené skupiny a organizace. „Rodiče posílají své děti do islámských školek proto, že jsou alespoň částečně v muslimském prostředí a naučí se něco z Koránu," říká profesor Aslan. „Současně je tím ale vytrhávají z multikulturního prostředí."

Ilustrační foto
Němečtí salafisté byli zřejmě před razií varováni

Předškoláci v utajení

Studie, kterou pedagog zpracoval již loni, si získala příznivce především mezi příznivci krajně pravicové Strany svobodných. Někteří odborníci Aslanovu metodologii zpochybňují. Zajímavý pohled na problematiku přinesl ale časopis Biber, který se věnuje menšinám. Muslimská matka sháněla „jako" místo pro své dítě v islámské mateřské škole. Obešla ve Vídni čtrnáct takových škol, ale v žádné z nich nenarazila, že by se podílelo na vytváření „malých salafistů". Nicméně zjistila, že některé školy výrazně izolují děti od okolního prostředí a také ji zarazila neochota zaměstnanců školek informovat o podmínkách a také jejich špatná němčina.

Zahraniční lektoři mají v brněnských školách představovat rozdíly mezi kulturami, přibližovat jejich jazyky a zvyky. Některým rodičům to ale vadí.
Iráčan ve školce: Fotky syna spojují s šířením islámu. Zneužili je, vadí matce

Vídeň má v současnosti 842 registrovaných mateřských škol. Z nich je celá stovka katolických, třináct protestantských. Kolik je doopravdy těch islámských však vídeňské úřady přesně nevědí. Má se za to, že jejich počet se v posledním období výrazně zvýšil, vznikají neoficiálně a některé z nich fungují téměř v utajení.

Zdroj: Youtube