Kanonizace, tedy prohlášení za svatého, není v katolické církvi zase až tak vzácný okamžik, jak by se na první pohled mohlo zdát. Od nástupu papeže Jana Pavla II. na svatý stolec v roce 1978 až do konce roku 2016 vychází ze statistik, že ročně vyhlásil svatý stolec za světce průměrně 14,8 osoby měsíčně. Měsíčně to představuje 1,2 svatého.

Pilný Jan Pavel II.

Poslední tři papeži prohlásili od roku 1978 za svaté 561 žen, mužů a dětí. Nejaktivnějším byl za poslední čtyři desetiletí polský Karol Wojtyla – Jan Pavel II. Nejen proto, že vévodil katolické církvi dlouhých 26 let. Během svého funkčního období prohlásil za svaté 482 osob. Byly mezi nimi i zatím tři novodobě kanonizovaní Češi a Češka– svatá Anežka Česká (v roce 1989) a Zdislava z Lemberka s Janem Sarkanderem (1995). Jan Pavel II: svatořečil ročně v průměru 18 lidí.

Papež František
Papež jede do Portugalska. Prohlásí za svaté pasáčky z Fatimy

Jeho nástupce, německý kardinál Ratzinger – Benedikt XVI., který úřadoval ve Vatikánu sedm let, svatořečil během funkčního období 41 svatých žen a mužů. Roční průměr jeho pontifikátu tak představoval pět osob.

Aktivnější je oproti svému předchůdci současný papež František. Od svého nástupu na katolický trůn v roce 2013 svatořečil už 38 lidí. Jeho průměr se tak blíží k 9,5 světce ročně.

Itálie, země svatým zaslíbená

Podrobnější údaje za posledních dvanáct let říkají, že Benedikt XVI. a František si nejvíce oblíbili zázraky v Itálii. Země si připsala na seznam svatých 26 krajanů. V závěsu je Francie, ta se může chlubit dvanácti světicemi a světci. Špatně na tom není ani Španělsko s devíti a Polsko se sedmi.

Papež František
Papež vyzval biskupy, aby dál důsledně potírali zneužívání dětí

Ostatní národy už paběrkují. Ještě Indie se může pyšnit čtyřmi a pokud započítáme i dnes svatořečené dva pasáčky, tři má v seznamu Portugalsko. Po dvou si vysloužilo Německo, Izrael a také USA. Jednoho svatém mají třeba Belgie, Švýcarsko, Chile, Nizozemsko, Srí Lanka nebo Brazílie.
A počty katolíků? V porovnání s rokem 2005 vzrostl loni počet katolíků ve světě o 155 milionů. V celkových počtech to představuje 1,27 miliardy . Nejdynamičtěji rostla v posledních dvanácti letech Afrika. Tam přibylo katolíků o 34 procent.

Pro Portugalsko je svatořečení fatimských sourozenců historickým okamžikem. Nejen proto, že papeže Františka přivítá během jednodenní návštěvy přes milion poutníků. Hlavně proto, že Františkovi předchůdci nebyli ke zdejšímu zázraku vstřícní a s kanonizací desetiletí otáleli. Například Benedikt XVI. označil událost „za soukromé zjevení". Po sto letech se Fatimští konečně dočkali.