Ráno moudřejší večera. Toto pořekadlo platilo naštěstí i včera, kdy celý svět čekal, jak americký prezident Donald Trump zareaguje na na první pohled mohutný útok íránské armády na základny USA a sil NATO v Iráku. Až skoro do jedenácté hodiny washingtonského času, kdy Trump vystoupil v Bílém domě na tiskové konferenci, se celý svět bál, že USA učiní další krok směrem k otevřené válce s Íránem.

Některé signály ale svědčily o tom, že by k eskalaci střetu dojít nemuselo. Írán sice po útoku oznámil, že jeho údery „pomsty“ za Američany zabitého generála Solejmáního stály životy osmdesáti Američanů, to však ale Trump na svém Twitteru krátce po útoku popřel.

Americký prezident Donald Trump
Žádný Američan nebyl zraněn, oznámil Trump. Na Írán uvalí další sankce

Během včerejšího dopoledne přicházely potvrzující uklidňující zprávy z dalších zemí NATO, které měly na zasažených základnách své vojáky. A to i od velení české armády. „Situace příslušníků Armády České republiky, kteří působí na území Iráku, je adekvátní bezpečnostní situaci, která tam vznikla. Je přijata celá řada bezpečnostních opatření a naši vojáci jsou v současné době mimo ohrožení,“ uvedl náčelník generálního štábu armády Aleš Opata.

Důvody, proč tak rozsáhlý útok Íránu způsobil relativně malé škody a neznamenal oběti na životech, byly dva. Prvním byl fakt, že Írán s předstihem desítek minut varoval iráckého premiéra Ádila Abdala Mahdího, že k útoku na základny dojde.

Druhým byl samotný způsob útoku balistickými raketami. Ten je totiž podle vojenských odborníků na rozdíl od například přepadu pozemními komandy předem identifikovatelný. Jak uvedl vysoký armádní činitel jedné z členských zemí NATO, družicový systém USA vystřelení raket odhalil asi deset minut před dopadem raket, a vojáci na základnách tak měli čas se ukrýt do krytů.

Jen sankce

Ani to však neznamenalo, že Trump poté, co se ráno amerického času probudil, neoznámí tvrdou odvetu. Naštěstí se stal pravý opak. Zjevně spokojený Trump neoznámil vojenskou protiakci, naopak vybídl Teherán k jednání a v případě, že se Írán vzdá vývoje jaderných zbraní a podpory terorismu, mu vykreslil růžovou budoucnost.

Test íránské rakety. Ilustrační foto.
Írán zaútočil na základnu s americkými vojáky v Iráku. Trump: Vše je v pořádku

Pro současnost se pak spokojil s ekonomickými kroky. „USA okamžitě uvalí další sankce vůči íránskému režimu. Tyto akce zůstanou, dokud Írán nezmění své chování,“ uvedl Trump. To je však mnohem mírnější krok, než se čekalo.