Tento případ, který se týká hromadného úniku z vězení během povstání proti bývalému prezidentovi Husnímu Mubarakovi v roce 2011, bude třetím procesem připravovaným proti Mursímu. Podle vyšetřujícího soudce v něm budou mezi spoluobžalovanými i členové palestinského radikálního hnutí Hamas a libanonského Hizballáhu.

Před třemi dny prokurátor Mursího obžaloval v jiné kauze, která se týká spiknutí se zahraničními organizacemi za účelem teroristických akcí a také vyzrazení vojenského tajemství cizí zemi. Spolu s ním usedne na lavici obžalovaných dalších 34 vysoce postavených činitelů, včetně představitelů hnutí Muslimské bratrstvo. Bude mezi nimi i jejich duchovní vůdce Muhammad Badí.

Exprezident, kterého svrhla armáda počátkem července, byl už dříve obžalován z podílu na smrti účastníků loňské prosincové demonstrace před jeho palácem. V případě, že bude už v této kauze uznán vinným, hrozí mu doživotní vězení nebo až trest smrti.

Proti Mursímu od loňska protestovaly tisíce Egypťanů nespokojených s rostoucím vlivem islámu, který prosazovalo Muslimské bratrstvo a kterému prezident nebránil. Mursího stoupenci a stoupenci bratrstva ale stále pořádají protesty a dožadují se, aby byl prezident do funkce vrácen.