V roce 2015 vypil každý obyvatel Švýcarska v průměru 8,1 litru čistého alkoholu. Loni to bylo už jen 7,9 litru. Je to podle tvrzení federálního alkoholového regulačního úřadu EAV nejméně od 2. světové války. Trend je podle úřadu dlouhodobý, nejedná se o výjimku.

Polovina čistého alkoholu zkonzumovaného Švýcary pochází z vína, dalším v pořadí je pivo, další lihoviny a zkvašený jablečný mošt.

Co se týká zkonzumovaného množství alkoholických nápojů na litry, vede pivo – na osobu 54,9 litru, u vína se jednalo jen o 33,8 litru. Loni načepovali a vypili v zemi 4,6 milionů hektolitrů piva, většina pochází z domácí produkce. Jen 26 procent vypitého piva bylo dovezeno.

Co může Švýcary těšit? Boom minipivovarů. Těch je nyní v zemi registrováno 753, zatímco v roce 2016 jich bylo jen 623.