Týž výbor ještě v dubnu nákup gripenů pozastavil; podle tisku ve snaze vyjednat lepší podmínky a dozvědět se podrobnosti o finančních aspektech transakce. V úterý však velká většina členů podle předsedkyně výboru Chantal Galladeové podpořila také finanční uspořádání, provázející vládní návrh na pořízení švédských stíhaček.

„Nepotřebujeme Rolls-Royce, ale stroj, který uspokojí potřeby našich leteckých sil," poznamenala Galladeová o gripenech, vnímaných jako levnější alternativa stíhaček Eurofighter Typhoon či Rafale. V alpské konfederaci mají gripeny nahradil zastaralé letouny Northrop F-5.

Nákup pozastavili

Švýcarská sněmovna, která má o nákupu gripenů jednat 11. září, se nejspíše bude řídit doporučením bezpečnostního výboru. O týden později má následovat jednání horní komory, která nákup stíhaček v březnu pozastavila, právě kvůli finančním aspektům.

Švýcarsko neválčilo už více než dvě staletí, a tak nákup stíhaček, vyžadující škrty v jiných oblatech, jako je školství, není populární. Saab se snaží toto sousto osladit sliby zakázek pro švýcarské firmy.

Novou smlouvu o pronájmu gripenů se chystá uzavřít Praha. Úřadující premiér Jiří Rusnok se nedávno vyjádřil, že by rozhodnutí rád nechal nové vládě, ale v případě hrozby zhoršení podmínek nechá rozhodnout svoji vládu.

Česko si gripeny pronajalo na deset let za 20 miliard korun, pronájem 14 strojů skončí v roce 2015.

Gripeny v současné době používá vedle Švédska a Česka také Maďarsko, Jihoafrická republika a Thajsko. Pokud by je zakoupilo i Švýcarsko, mohlo by to podle analytiků podpořit jejich prodej do dalších zemí.