V Damašku už jedná s prezidentem Bašárem Asadem zvláštní zmocněnec OSN a Ligy arabských států Kofi Annan.

Děla začala ostřelovat Idlib za svítání a podle Ramího Abdar Rahmána ze Syrské organizace pro monitorování lidských práv (OSDH) jde o předzvěst zahájení mohutné ofenzivy vládních sil.

Bombardování už způsobilo zřícení několika budov v západní části města, o zraněných zatím informace k dispozici nejsou. Palba je ale na město vedena z několika stran a jejím cílem je podle povstaleckých zdrojů úplný pád Idlibu.

Armádní jednotky se shromažďují v této horské oblasti u hranic s Tureckem už několik dní. Opoziční síly se obávají, že armáda chystá stejnou operaci jako v Homsu a především v tamní čtvrti Bábá Amr, kterou na začátku března po měsíci obléhání obsadila.

Masakrování lidu

V Idlibu, zejména v jeho čtvrti Džabal az-Závíja se ale soustřeďují i početné povstalecké oddíly.

Zmocněnec OSN a LAS Kofi Annan jedná s prezidentem Bašárem Asadem, kterého se bude snažit přesvědčit, stejně jako jeho odpůrce, aby zastavili veškeré násilí. Annanova mise se ale podle agentury AP s úspěchem zřejmě nesetká, jelikož opozice odmítá dialog s Asadovým režimem, který obviňuje z masakrování vlastního lidu.

Annan se už v pátek sešel s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, který varoval před jakýmkoliv zásadním vměšováním do konfliktu v Sýrii. Moskva je blízkým spojencem Damašku a už několikrát, i ve spolupráci s Čínou, zablokovala přijetí rezoluce proti Sýrii v Radě bezpečnosti OSN.

Lavrov má v Káhiře jednat o vývoji v Sýrii se svými arabskými kolegy.