Příchod syrské armády do Afrínu potvrdil v rozhovoru s agenturou Reuters vysoce postavený představitel kurdských bojovníků Badran Džia. „Ve světle barbarských zločinů turecké armády a mlčení mezinárodního společenství jsme ochotni spolupracovat s kýmkoli, kdo nám nabídne pomoc,“ prohlásil Džia s tím, že Kurdové neuzavřeli se syrskou armádou žádnou politickou dohodu a vojenská spolupráce proto nemusí být dlouhodobá.

Syrská státní televize Al-Ichbáríja následně informovala o tom, že síly spřízněné se syrskou armádou by měly do Afrínu dorazit během několika následujících hodin. Syrská armáda přitom opustila kurdské oblasti nacházející se na severu země v roce 2012, kdy kontrolu nad regionem převzali Kurdové ze Strany demokratické unie (PYD) a kurdské milice YPG.

Francouzský ministr hospodářství Emmanuel Macron si přeje dvourychlostní Evropskou unii, s „avantgardní" a těsněji propojenou eurozónou.
Budu bombardovat Sýrii, pokud se potvrdí chemický útok, varuje Macron

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Čavušoglu v reakci na zprávu varoval před možností blízkého střetu se syrskou armádou. „Pokud chce syrský režim očistit severní Sýrii od PKK a PYD, nemáme s tím problém. Nikdo nás ani naše vojáky ale nedokáže zastavit, pokud tam bude bránit YPG,“ citovala ho agentura Reuters.  

Podle některých zdrojů se proti spolupráci milic se syrskou armádou staví také Rusko, jež je jinak významným spojencem syrské vlády. Moskva se totiž obává, že by to mohlo nenávratně poškodit její diplomatické vztahy s Tureckem.

Boje v Sýrii
Američané prý v Sýrii zabili stovky ruských žoldáků. Moskva to popírá

Operaci v severosyrské oblasti Afrín zahájila turecká armáda 20. ledna. Podle Ankary je hlavním cílem vojenského manévru „Olivová ratolest“ vyhnání příslušníků YPG z daného regionu. O víkendu YPG obvinily tureckou armádu z toho, že v pátek na Afrín použila chemické zbraně a zranila tak šest lidí. Ankara toto obvinění odmítla.

Kurdské milice YPG jsou dlouhodobým spojencem Spojených států v boji proti takzvanému Islámskému státu. Turecká vláda je však považuje za teroristickou organizaci napojenou na Stranu kurdských pracujících (PKK), jež je v zemi zakázána. Milice YPG tvrdí, že s PKK nespolupracují.