Dnes ale přišla z Halabu zpráva o útoku, při němž vojsko použilo barelovou bombu a zabilo 11 civilistů včetně tří dětí. Barelové bomby, tedy sudy naplněné trinitrotoluenem (TNT), naftou a kusy oceli, dokážou zničit rozsáhlejší oblast než běžné silné výbušniny. Kvůli nízké přesnosti jsou však velkým nebezpečím pro civilisty. V Halabu se po zásahu sesuly na obyvatele čtyři domy a většina lidí zůstala v troskách mnoho hodin, protože se na místo nemohli dostat záchranáři.

„Byly nám doručeny nové zbraně, nové typy zbraní a syrská armáda se cvičí v jejich užívání. Některé z nich už použila. Jsou velmi účinné a velmi přesné, cíle zasahují s velkou přesností," sdělil armádní zdroj Reuters.

Netanjahu míří do Moskvy

Ruské zbrojní dodávky do Sýrie znepokojují USA a také Izrael. V pondělí jede kvůli tomu na pracovní návštěvu do Moskvy izraelský premiér Benjamin Netanjahu, jehož přijme prezident Vladimir Putin.

Rusko do Sýrie poslalo tanky, radary a moderní protiletecký raketový systém. Ruští vojáci jsou na základně u Latákíje a v Izraeli se spekuluje, že tam čekají na přílet ruských stíhaček. Netanjahu chce prý přímo od Putina slyšet, jaké jsou úkoly ruských vojáků, kolik zbraní celkem dorazí a na jak dlouho. Izrael hodlá zabránit nechtěnému střetu svého letectva s ruským a vyjádřil také znepokojení nad zásilkami výkonných raketových systémů, jež se mohou dostat do rukou skupin bojujících proti Izraeli.

Podle izraelských analytiků se situace pro syrskou armádu v Sýrii zkomplikovala a bez spojenců by byla neudržitelná. Režim prezidenta Bašára Asada prý spoléhá na Rusko, Írán a libanonský Hizballáh. Íránci údajně pomáhají zajistit Damašek, Hizballáh západní syrskou hranici s Libanonem a Rusko oblast Latákíje, která je útočištěm vládnoucích alávitů.