Dnes ráno přepadli povstalci budovu letectva v Dajr az-Zauru, vzali tam do zajetí 16 vojáků a zmocnili se blíže neupřesněného množství protiletadlových střel, sdělil Ramí Abdar Rahmán, šéf OSDH, která stojí na straně povstalců. Zajatí důstojníci a řadoví vojáci byli vidět na videu, které povstalečtí bojovníci zveřejnili na internetu.

Abdar Rahmán také prohlásil, že rebelové zaútočili na základnu syrského letectva Hamdan v Al-Búkamálu nedaleko hranice Sýrie s Irákem, nepodařilo se jim ale do ní vpadnout. Zprávy nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů, protože činnost mezinárodních novinářů v zemi je velmi omezená.

Před třemi dny povstalci napadli leteckou základnu Taftanáz v provincii Idlib, kde údajně poničili několik vrtulníků, a podle svého tvrzení rovněž v tomto týdnu sestřelili jednu stíhačku a jednu helikoptéru. Některé zdroje uvádějí, že se bojuje také o významné armádní letiště v Abú az-Zuhúru v provincii Idlib.

Letecké údery Asadových jednotek na syrská města kontrolovaná povstalci donutily k útěku desítky tisíc Syřanů. Jordánsko dnes vyzvalo mezinárodní společenství, aby mu poskytlo pomoc ve výši 700 milionů dolarů, které potřebuje pro více než 240.000 syrských uprchlíků, kteří do země přišli.

Tisíce mrtvých

OSN oznámila, že za poslední týden bylo v Sýrii zabito 1600 lidí, což je nejvyšší týdenní počet obětí za celou dobu konfliktu. Páteční ztráty dosáhly stovky mrtvých a ze dneška již je hlášeno dalších 37 obětí, z toho 12 vojáků.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun prohlásil, že tento týden v Teheránu vyvíjel tlak na syrskou vládu, aby umožnila činnost mezinárodních humanitárních pracovníků v zemi a že dostal pozitivní odpověď.

Ale ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že by bylo chybou vyvíjet tlak pouze na Damašek, aby ukončil násilí. „Bylo by ze strany arabských a západních zemí naivní domnívat se, že prezident Bašár Asad jako první ukončí palbu a stáhne své jednotky z velkých měst a že opozice pak bude následovat jeho příkladu," zdůraznil. „Znamenalo by to žádat kapitulaci režimu, na což nemají Západ ani arabské země právo," dodal.

Své funkce se dnes oficiálně ujal nový zvláštní vyslanec OSN a Ligy arabských států Lachdar Brahímí, předem ale varoval, že za této situace stěží může v Sýrii dosáhnout nějakých výsledků.