V neděli před úsvitem opustil jeden z příslušníků americké armády základnu a postřílel ve třech různých domech v okrese Pandžvaj 16 civilních obyvatel, mezi nimi devět dětí a tři ženy. Jejich těla poté spálil. Podle některých informací místních vesničanů za útokem stála skupina několika vojáků.

Afghánský zákonodárný sbor dnes v reakci na hrůzný čin schválil rezoluci, která žádá veřejný soudní proces s viníky na afghánské půdě. „Rozhodně požadujeme, aby americká vláda potrestala viníky a odsoudila je ve veřejném procesu před zraky afghánského lidu,“ uvedla dolní komora afghánského parlamentu ve svém prohlášení.

Zpravodajský server BBC nicméně připomněl, že Afghánistán podepsal dohodu s NATO, podle níž mají být zahraniční vojáci za případné zločiny souzeni ve svých domovských zemích.

Taliban ve svém dnešním komuniké zveřejněném na islamistických webových stránkách slíbil, že „pomstí každého z mučedníků zabitých barbarsky okupanty“.

„Většina obětí jsou nevinné děti, ženy a starci, kteří byli zmasakrováni americkými divochy. Ti jim nelítostně vzali život a potřísnili si ruce jejich krví,“ citovala z komuniké Talibanu agentura AFP.

Americký prezident Barack Obama označil útok za tragický a šokující a přislíbil jeho rychlé vyšetření. Spojené státy uvedly, že střelbu má na svědomí jediný americký voják, který je nyní ve vazbě.

Zadržený voják zatím nebyl identifikován, agentura AP nicméně napsala, že se jedná o osmatřicetiletého ženatého muže a otce dvou dětí ze základny Lewis-McChord ve státě Washington. V minulosti údajně sloužil třikrát v Iráku, v Afghánistánu je nasazen poprvé.

Masakr afghánských civilistů přichází v době, kdy v Afghánistánu již vládnou silné protiamerické nálady. Ty dále prohloubilo spálení výtisků koránu na americké základně v Bagrámu minulý měsíc. USA se za znesvěcení koránu omluvily, čímž však nezabránily masovým demonstracím, které si v minulých týdnech vyžádaly 30 mrtvých a přes 200 zraněných.

Čtěte také: Americký voják v Afghánistánu zastřelil 16 civilistů