Soutěžte s Deníkem.Zdroj: DeníkFormosa je název, kterým mnozí Tchajwanci říkají svému ostrovu dodnes. Je skutečně krásný. A to především díky horám, které na nevelkém ostrově (asi jako polovina Česka) dosahují výšky až téměř čtyři tisíce metrů.

Strmé hory, porostlé monzunovými lesy, dělí ostrov na dvě poloviny, východní a západní. Drtivá většina z téměř dvaceti pěti miliónů obyvatel žije v nížině na východě, která je přece jenom více chráněna před monzuny a hurikány.

Podnikatel Matěj Buzgo
Podnikatel Matěj Buzgo: Tchaj-wan je farmaceutická a biotechnologická špička

Příroda na Tchaj-wanuZdroj: Deník/Luboš PalataNejoblíbenějším místem v horách je jezero Slunce a Měsíce. Tchaj-wanci milují pohyb a ve svém volnu, kterého není mnoho, vyráží za tůry do hor, kde je mnoho vrcholků kolem 3500 metrů a kde vegetace přechází od horských luk, subtropů až po tropické pralesy na jihu. Na nejvyšších vrcholcích ostrova je občas i sníh. V horách je stále mnoho divokých zvířat včetně místního horského medvěda ušatého.

Chráněné hory i atoly

Příroda na Tchaj-wanuZdroj: Deník/Luboš PalataKe své přírodě jsou Tchaj-wanci šetrní, jednu pětinu ostrova tvoří národní parky. Nejsou to ale zdaleka jenom hory, ale i písečné pláže na pobřeží a také jeden z tchajwanských atolů v Jihočínském moři s mimořádnou podmořskou faunou i florou. Tchajwanská města, tvořená v drtivé většině novými budovami, nejsou asi turistickým tahákem. Ale zdejší příroda určitě ano.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (vlevo) se setkal 2. září 2020 v Tchaj-peji s tchajwanským premiérem Su Čen-čchangem
Vystrčil se setkal s premiérem Tchaj-wanu. Schůzky se zúčastnil i Hřib

Celý týden čtěte články o Tchaj-wanu a na závěr zkuste vyplnit výherní kvíz. Vyjde v pondělí 7. září.

Deník spolu se zpravodajským serverem Deník.cz vám prostřednictvím našeho zpravodaje Luboše Palaty budou od soboty přinášet celý týden pravidelné exkluzivní zpravodajství a reportážní postřehy z historicky významné cesty předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan. Buďte u toho a vyhrajte s Deníkem!

VÝHERNÍ SERIÁL O TCHAJ-WANU

Od soboty 29. srpna poběží celý týden jak v tištěném Deníku, tak zde na našem webu seriál představující tento krásný asijský ostrov v Tichém oceánu. Na konci seriálu, v sobotu 5. září, bude zveřejněn test o Tchaj-wanu. Zapojte se do něj i vy! Pravidelně nás celý týden čtěte a zvýšíte šanci na výhru. Deset z vás se může těšit na zajímavé ceny pocházející přímo z Tchaj-wanu.

MIMOŘÁDNÁ CESTA

Cesta druhého nejvyššího ústavního činitele, předsedy Senátu Vystrčila je historická z hlediska Česka, Tchaj-wanu, ale i světové diplomacie. Jde o nejvýznamnější evropskou návštěvu Tchaj-wanu za posledních padesát let. A na jaká témata se můžete v Deníku těšit? Podívejte se do našeho přehledu.