Tchaj-wan očekává příchod tajfunu Talim, který má udeřit i na hlavní město Tchaj-pej, a dále pokračovat do Číny jako supertajfun. V pátek by se měl přiblížit k Japonsku.

Tajfun Nesat v červenci na Tchaj-wanu zatopil ulice i domy:

Zdroj: Youtube

Na ostrově probíhá částečná evakuace, tchaj-wanské aerolinky zrušily některé lety a námořní služba je v pohotovosti. Čínská média uvedla, že pokud tajfun zesílí, muselo by se evakuovat až půl milionu lidí.

Kráter Solfarata ve Flegrejských polích u Neapole
Chlapec spadl do vulkánu, rodiče ho zachraňovali. Všichni zemřeli

Podle tchaj-wanské Ústřední meteorologické kanceláře by měl tajfun přinést silný vítr a déšť. Vítr by mohl dosáhnout 137 kilometrů za hodinu a v nárazech zesílit až na 173 kilometrů za hodinu.

Tchaj-wanská vláda zvažuje, že ve čtvrtek kvůli tajfunu zavře finanční trhy, firmy a školy. Druhý největší dodavatel oleje na ostrově, Formosa Petrochemical Corporation, se připravil na uzavření přístavu pro dodávky, pokud to bude nutné. Čeká ale na nařízení vlády.

Na Tchaj-wanu jsou na tajfuny zvyklí, přípravu na ně ale nezanedbávají potom, co v roce 2009 tajfun Morakat zničil celý ostrov. Při následných sesuvech půdy tehdy zemřelo téměř 700 lidí.

Panenské ostrovy před a po řádění hurikánu
Irma na Panenských ostrovech osvobodila sto vysoce nebezpečných vězňů